Der er 20-gange så mange flygtninge i Sahel-regionen i Afrika som for to år siden. Antallet af mennesker, der lider af ekstrem sult, har for længst passeret 7 millioner. Og det er tre gange så mange som for blot et år siden.
Væbnede konflikter, terrorgrupper, ingen fødevaresikkerhed og ødelæggende klimaforandringer har skabt en så negativ udvikling, at det nu får Danmark, Tyskland og FN til at slå alarm.
I dag er de værter for en stor FN-konference, der skal sikre mere hjælp til regionen. Lige nu er der nemlig kun finansiering til at dække 40 procent af den planlagte internationale humanitære respons.
Folkekirkens Nødhjælps, der arbejder i regionens konflikt-epicenter, Mali, frygter, at Sahel-regionen fortsætter i sin nedadgående negativ spiral:
”Hvis ikke Sahel-regionen får mere og hurtig hjælp, så kan regionen blive hjemsted for en af verdens værste humanitære kriser,” siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, og tilføjer, at klimaforandringerne i den grad forstærker krisen i Sahel.
”Flere områder i Sahel nærmer sig et tipping point, hvor det bliver umuligt for mennesker og dyr at overleve. Det er stigende temperaturer og ekstrem tørke, der skaber akut mangel på vand og mad. Basal ressourceknaphed er ekstremt farligt i kombinationen med eksisterende konflikter,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.
De konstant skærpende levevilkår gør, at Sahel er af et de områder i verden, hvor flest mennesker migrerer fra. Samtidig er det en af verdens mest folkerige regioner, og fødselsraterne er høje.
I dag bor der for eksempel 200 millioner mennesker i Nigeria, men FN’s demografiske fremskrivninger peger på, at Nigeria indenfor få årtier vil overtage USA’s plads som verdens tredje mest folkerige land.
”Med de kæmpestore befolkninger i Sahel-regionen burde det være tydeligt, at det er i alles interesse at bremse det eskalerende konfliktniveau og sikre, at sultkrisen ikke bider sig fast,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. Folkekirkens Nødhjælp deltager også i konferencen.