Site icon 24NYT

Danmark kan blive det frieste land i verden, hvis vi lader os inspirere af vores nordiske naboer

Jonas Herby. Foto: Jakob Melgaard

Danmark behøver ikke skele længere end til vores nordiske naboer, for at få verdens frieste økonomi. Det viser en ny analyse fra CEPOS.

Lande med høj grad af økonomisk frihed klarer sig generelt bedre end mindre frie lande. Både i forhold til økonomisk vækst og økonomisk lighed. Derfor bør Danmark have som målsætning at blive verdens økonomisk frieste land. Det mener Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS:

”Forskningen viser generelt, at højere grad af økonomisk frihed fører til højere økonomisk vækst. Det skyldes bl.a., at der i økonomisk frie lande er en højere grad af konkurrence mellem virksomhederne. Derfor vil danskerne generelt vinde på, at Danmark får en friere økonomi. Det kan også gavne de svageste i samfundet, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har koblet en højere grad af konkurrence sammen med større økonomisk lighed,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Mange danskere forestiller sig nok, at det vil kræve store omvæltninger af Danmark, hvis vi skal have verdens frieste økonomi. Men det er ikke tilfældet, ifølge Jonas Herby.

”Mange tror, at vi skal ligne lande som USA, Singapore eller Schweiz for at få verdens frieste økonomi. Men det er langt fra tilfældet. Faktisk behøver vi blot at skele til vores nordiske naboer for at finde den nødvendige inspiration til at blive verdens frieste økonomi. Vores analyse viser, at hvis vi implementerer de bedste rammevilkår, altså best practice, fra vores nordiske naboer, vil Danmark ligge i den absolutte top på de indeks, der måler økonomisk frihed på tværs af lande,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Analysen viser, at det økonomiske potentiale ved at leve op til best practice i norden er på mellem 0,4 procent og 2,2 procent af BNP – eller 11-54 milliarder kroner. Det svarer til en lønfremgang før skat på 3.700-18.800 kroner om året for en arbejderfamilie og 5.700-28.400 kroner for en funktionærfamilie.

Ifølge Jonas Herby kan Danmark få bedre konkurrence, sikre bedre håndhævelse af kontrakter, sikre bedre transparens med lobbyismen, sikre bedre konkursbehandling og øge kvaliteten i den retslige proces, hvis vi tager det bedste fra de øvrige nordiske lande. Samtidig kan vi få lavere skatter og færre offentlige udgifter, hvilket vil give danskerne flere penge mellem hænderne.

Exit mobile version