Verdens sustainability-fokus hviler på Danmark, der med de rette tiltag har en gylden chance for at indtage positionen som international bannerfører for bæredygtig udvikling indenfor tech startups.
Af Ann Rosenberg, CEO Stinto
Efter massiv international bevågenhed til det netop afholdte Copenhagen Fintech Week, som fandt sted sammentidig med UN General Assembly (UN 75) står det klart, at Danmark er en af verdens førende nationer i krydsfeltet mellem finans, teknologi og sustainability. Op mod 200 fintech startups i Danmark og resten af Norden arbejder med bæredygtighed inden for blandt andet finansiel inklusion, energi og klima, bæredygtig finansiering, bæredygtighedsscreening og antikorruption.
Selvom det sjældent er på den brede politiske og mediemæssige agenda herhjemme, er tech startups, der tænker formål og bæredygtighed ind i selve forretningen, netop nu meget eftertragtede blandt investorer i Silicon Valley og New York. Nogle af verdens mest fremsynede mennesker har blikket og vækstorienteret kapital rettet mod Danmark. Hvis vi forstår at drage fordel af den situation, kan Danmark blive verdensførende indenfor bæredygtige tech startups. Et erhvervsmæssigt område med dyb mening og en stærk økonomisk fremtid.
Store danske virksomheder som Ørsted og Chr. Hansen topper allerede de internationale ranglister over verdens mest bæredygtige virksomheder. Og sammen med Mærsk, Novo Nordisk og andre internationale giganter har Ørsted gjort sig til bannerfører for et omfattende benchmark, der skal indikere, hvor bæredygtige virksomheder er.
Lige nu har Danmark et globalt momentum, der kalder på visionære politikere og sponsorer, som kan se vigtigheden i at støtte op om en af vores mest potente råvarer; erhvervslivets vækstlag og i særdeleshed de bæredygtige tech-startups, der har fremtiden for sig.
Som bosiddende i New York er det tydeligt for mig, at Danmark har et forspring vi skal udnytte mens tid er. For mens danske bæredygtige tech start-ups er både innovative, disruptive og løser velkendte problemer på nye bæredygtige måder, så er de er også bygget med data sikkerhed som en hygiejne faktor! Tag Stinto som et eksempel; vi er et bæredygtig tech alternativ til det trykte visitkort. Men vi sikre også at al ny kontaktdata håndtering er GDPR compliant og vi sælger ikke brugernes data til 3 part. Dette er en selvfølge for mange danske virksomheder, men ikke i international regi – endnu. Og netop dette giver os et vindue til at tage førepositionen indenfor bæredygtige tech startups samtidig med at vi sætter standarden for bæredygtige tech løsninger. Men vi kan ikke gøre dette alene.
Copenhagen Fintech Lab, der er nordens største hub for fintech-startups og finansiel teknologi, har allerede vist vejen. Til dette års Copenhagen Fintech Week Global i September satte de bæredygtighed på dagsordenen og inviterede deres globale community til Danmark og København – virtuelt. 1.400 deltagere og 170 talere fra mere end 40 lande mødtes for at blive klogere på hvordan innovation og entreprenørskab inden for finansiel teknologi kan accelerere den bæredygtige udvikling. Hvis man spørger Thomas Krogh Jensen, CEO for Copenhagen Fintech, er svaret efter ugen klart. “Fra Singapore, Shanghai og Silicon Valley er der massiv efterspørgsel på teknologiske løsninger fra Danske og Nordiske startups. Danmark har en helt unik konkurrencemæssig fordel i spændingsfeltet mellem bæredygtighed, brugerdrevet digital design og teknologi. Som én af deltagerne bemærkede: ”Man tager til Tel Aviv for at se på løsninger inden for Cyber Security og til København for bæredygtig fintech designet til mennesker”.
Ved at bringe entreprenører, uddannelsesområdet, store virksomheder, centrale offentlige aktører og investorer sammen har Copenhagen Fintech lagt verden ned på deres felt. Jeg opfordrer til, at vi ved fælles kraft skaber en tilsvarende platform for bæredygtige tech-startups i Danmark.