Danmark løber fra regningen – nu igen

Trods milliardløft af forsvaret er Danmark milevidt fra Nato-pligten. Et skridt i den rigtige retning, men langtfra nok”, siger USA’s ambassadør, Carla Sands. Det skriver Børsen.

Danmarks forsvarsbudget kommer op på 1,5 pct. af bnp, men hverken niveauet eller Danmarks metode falder i god jord hos USA’s ambassadør, som påpeger, at Danmarks løfte om de 2 pct. nu er fem år gammelt, og at der ikke er tid at spilde i forhold til at gå resten af vejen. Carla Sands påpeger, at USA bruger 3,5 pct. af bnp på forsvar, og at USA finansierer Europas sikkerhed med milliarder af dollar.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skriver i en mail om de 1,5 pct.: “Et bredt flertal i Folketinget har nu besluttet at forøge det danske forsvarsbudget yderligere og dermed forstærke Danmarks samlede forsvar. Det er en god udvikling, som burde glæde alle vores allierede” (læs: Donald Trump – red.).

At Danmark i 2023 har et forsvarsbudget på 1,5 pct. af bnp imponerer dog ikke USA’s ambassadør: “Jeg elsker Danmark. Jeg elsker vores alliance. Men jeg må også sige, at da jeg var ombord på en af jeres fregatter, var der ikke missiler i missilsiloerne. Hvis Artikel 5 aktiveres, så har Danmark ingen missiler i siloerne. Jeg forstår bare ikke, hvordan Danmark kan forsvare sig selv eller komme de allierede til hjælp – som jo er pointen med NATO.” 

Men snylte-nationen Danmark fortsætter sin strategi, der går ud på, at det sikkerhedspolitisk gælder om at løbe fra aftaler, køre på fribillet og altid være parat til at kæmpe til den sidste amerikaner.

At Danmark er et aldeles upålideligt NATO-medlem bør bl.a. give de baltiske lande og Polen stof til eftertanke. For spørgsmålet er, om Danmark i en krisesituation vil leve op til Art. 5 og gå i krig for balterne og polakkerne. Det er der vist ikke mange, der tror på – hverken i Washington eller Moskva.

André Rossmann

Kommentarer