Danmarks coronahåndtering var en katastrofe

Regeringens fortælling om dens coronaindsats er en fortælling om dansk storhed og sammenhold gennem pandemien, men det der mangler, er et kritisk blik på regeringens coronaindsats, skriver Anne Sofie Allarp i Berlingske.

”Regeringens kommunikationsstrategi hvilede på fejlagtige antagelser om, at covid-19 ville kunne fordrives gennem social afstand og karantæne, at naturlig immunitet muligvis slet ikke fandtes eller ikke fungerede, og at vaccinerne effektivt ville bremse smitten. Dette satte landet op til et forløb, som fortjener opmærksomhed.

Karantæneregler fik grundlæggende leverancer i psykiatrien til at styrtdykke, og mistrivslen blandt børn som følge af social isolation og fysisk adskillelse mellem lærere og kammerater på grund omfattende lukning af grundskoler, ungdomsuddannelser og fritidsaktiviteter viste sig bl.a. ved et rekordhøjt antal indlæggelser efter selvmordsforsøg med smertestillende medicin. Som vi ved fra Sverige, var det ikke nogen bombe under folkesundheden at have skolerne åbne gennem pandemien.

Det samme kan siges om effekten af den storstilede teststrategi, der kostede to milliarder kroner om måneden, og som ifølge eksperter ikke kunne observeres at have en effekt på smitten. Regeringens aktive stigmatisering af uvaccinerede og ikke færdigvaccinerede, har medført en voldsom splittelse i det danske samfund, både politisk og privat gennem splittede familier og brudte venskaber. Vi har som borgere oplevet tab af helt basale friheder, politisk censur på sociale medier, og vi har oplevet et minkforløb, der indskriver sig i historien ved at være et funktionelt sammenbrud i midten af statsapparatet”.