Danmarks udenrigspolitik er kemisk renset for moral

Vestas har fået en ordre på 415 megawatt (MW) til Saudi Arabien, hvor selskabet skal levere og installere 99 møller af typen V150-4.2. Ordren indeholder også en serviceaftale på 20 år. Det oplyser Vestas i en fondsbørsmeddelelse.

Alle kan sikkert huske, at den moralske forargelse var gigantisk i Danmark, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i kølvandet på mordet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi har nægtet at indføre sanktioner mod Saudi-Arabien og sætte en prop i det amerikanske våbensalg til landet.

Den daværende danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, besluttede i oktober 2018 at sende et moralsk signal om, at grænsen var nået, ved at suspendere godkendelser af dansk våbeneksport til Saudi-Arabien.

Khashoggi-sagen har påvirket Danmarks forhold til Saudi-Arabien i en mere negativ retning”, lød det fra Samuelsen. ”Jeg vil sige det på den måde, at det er klart, at det her giver et lidt mere anstrengt forhold end det egentligt velfungerende forhold, der har været tidligere. Der er behov for en periode, hvor man igen kan nærme sig et normaliseret forhold”.

Vestas salg af vindmøller til Saudi-Arabien betyder, at Danmarks moralske forargelse kun har holdt i 9 måneder, hvilket ikke kan undre, for ussel købmandskab og kynisk realpolitik går som rød tråd gennem Danmarks historie.

Hensynet til eksport og økonomi har altid overskygget dansk udenrigspolitik, og derfor har skiftende regeringer altid samarbejdet med såvel det brutale regime i Saudi-Arabien som verdens værste banditter såsom Assad, Saddam Hussein, Gaddafi, Erdogan eller Putin.

Når Danmark leger en moralist i storpolitikken, er det derfor ikke andet end spil for galleriet, fordi al moral og anstændighed for længst har forladt dansk udenrigspolitik til fordel for en halv lummer realpolitik.

André Rossmann