Danmarkshistoriens mest berygtede mordere…

Ny dokumentarserie på Kanal 5 skal udbygge kanalens stærke krimiposition. ’Profil af en morder’ er Kanal 5’s bud på ’true crime’, som med de forhenværende drabschefer Kurt Kragh og Ove Dahl i bærende roller, tager danskerne igennem efterforskningsmetoderne på af nogle af Danmarkshistoriens største drabssager. For drabscheferne er et spor ikke bare et spor. Det er en afgørende brik i et strategisk puslespil, som bliver stykket sammen for at kunne tegne en ’Profil af en morder’. Dokumentarserien har premiere den 14. februar kl. 21:00 på Kanal 5.

De fleste husker de store overskrifter om æresdrabet i Præstø, Amagermanden og Stewardessedrabet på Hotel Radisson. Men de færreste ved præcist, hvordan politiets efterforskere arbejdede sig igennem beviser og spor for at fange morderen. Det arbejde er omdrejningspunktet i Kanal 5’s nye dokumentarserie i 6 afsnit, der går bagom drabssagerne og helt tæt på politiarbejdet i selskab med to tidligere drabschefer, Kurt Kragh (tidl. Rejseholdet) og Ove Dahl (tidl. Københavns Politi).

Et nyt krimiformat på Kanal 5

’Profil af en morder’ er den nyeste tilføjelse til Kanal 5’s populære krimiflade, der har haft stor succes de seneste par år med populære danske egenproduktioner, som eksempelvis reportageserien ’Politijagt’ og den prisbelønnede dramaserie ’Gidseltagningen’. Men også internationale hit-krimi-serier som blandt andet ’CSI’, ’Criminal Minds’ og ’Special Victims Unit’ har tiltrukket et stort antal trofaste krimiseere til skærmen hver uge.

– Vi ved, at vores seere elsker krimistoffet og søger til Kanal 5 for at finde det. Derfor gør vi naturligvis en dyd i hele tiden at udvikle genren, siger programdirektør hos Discovery Networks Danmark, Anne Garlichs.

Den afgørende detalje

Med de forhenværende drabschefer Kurt Kragh og Ove Dahl, som gennemgående figurer og fortællere i serien, får seerne indblik i, hvordan de som efterforskere satte sig ind i drabsmændenes tanker og handlinger. For at finde en morder, skal man nemlig kunne tænke som en morder. Det fortæller Kurt Kragh:

– I efterforskninger skal man være opmærksom på selv de mindste spor, som kan vise sig at blive afgørende detaljer for sagen. Det kan være et blodstænk, et dækspor eller et tilfældigt vidneudsagn, men den største ledetråd er som regel, at der er sket noget unaturligt. Noget der ikke passer ind i normalen og som intuitivt føles forkert, forklarer Kurt Kragh.

Han suppleres af Ove Dahl:

– Dokumentarserien giver et indblik i, hvordan vi arbejdede på de her sager, og det store maskineri, der gik i gang, når vi åbnede sager. I samarbejde med blandt andet retsmedicinerne og kriminalteknikerne forsøger man systematisk og brik for brik at undersøge, hvad der er sket, hvordan det skete og ikke mindst hvorfor en gerningsmand valgte at begå den ultimative forbrydelse. Det er det arbejde vi fortæller om i programmet, siger Ove Dahl.

Stewardessedrabet på Radisson

I dokumentarseriens første afsnit tager Ove Dahl seerne med i efterforskningen af det såkaldte Stewardessedrab på Hotel Radisson i København. Ove Dahl forklarer, hvordan det også i denne sag var én afgørende detalje, der endte med at bliver et fældende bevis:

– I sagen om Stewardessedrabet på Radisson var det fx et overvågningskamera, der afslørede en mand, der gik ind i en elevator uden et nøglekort. Det er ofte de helt små ting – det, der stikker ud, der er fældende beviser, fortæller han.

I afsnittet bliver seerne blandt andet klogere på, hvilket gerningsvåben, morderen anvendte. Det sker ved at analysere skaderne på offeret, hvilket retsmediciner Steen Holger Hansen giver seerne et nærmere indblik i.

I de øvrige programmer hører seerne på samme måde beretninger fra de fagpersoner, som er en integreret del af politiets efterforskning, blandt andet kriminalteknikere og retsgenetikere.

Det skal ifølge programdirektøren giver seerne oplevelsen af at være helt tæt på politiets arbejde:

– I ’Profil af en morder’ går vi endnu tættere på, end de øvrige formater på Kanal 5 gør. Vi vil give seerne en oplevelse af at tage del i efterforskernes tanker og en følelse af at kigge dem over skuldrene, når de dykker ned i f.eks. gerningsstedsundersøgelse, obduktion, sporanalyser, motiver, afhøringstekniker, blodstænksanalyser og lign., siger Anne Garlichs.

I ’Profil af en morder’ forholder Ove Dahl og Kurt Kragh sig altså til de mange forskellige beviser i sagen for derved at kortlægge, hvad det siger om gerningsmanden. Hvad kan man eksempelvis udlede om valget af mordvåben, måden at slå ihjel på, forsøget på at skjule spor og reaktionerne under en afhøring. Det er nemlig med alle de informationer, det bliver muligt at tegne profilen af en morder og dermed deres gerningsmand.

’Profil af en morder’ har premiere den 14. februar kl. 21:00 på Kanal 5, og sendes de efterfølgende fem onsdage samme tid og sted.

Kommentarer