Dansk bondekultur fornægter sig ikke

Marianne Dahl, direktør for Microsoft i Europa, er for nylig rykket fra en dansk lederrolle til en europæisk lederrolle. Hendes danske ledelsesstil bliver ofte konfronteret af udenlandske kolleger, og det er gået hurtigt op for hende, at folk med anden kulturel baggrund finder den direkte danske adfærd uhøflig og uprofessionel. Det skriver hun i Børsen.

USA’s præsident Donald Trump har gjort den samme erfaring. Han fandt det direkte ubehøvlet, da Mette F. kaldte hans tilbud om at overtage Grønland ”absurd”. ”Det var helt unødvendigt sprogbrug. Hun kunne bare have sagt nej. Sådan taler man ikke til USA’s præsident”, kommenterede Donald Trump. Som amerikaner fandt han den direkte danske udmelding grov og ubehøvlet og aflyste det planlagte besøg i Danmark.

Der går ikke en uge uden at en dansk politiker eller kommentator dynger enten USA’s præsident eller den amerikanske ambassadør i København, Carla Sands, med grovheder. Ofte i den pseudoborgerlige avis Berlingske, som ellers burde promovere borgerlige dyder som dannelse, takt og tone.

Senest har Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, kaldt ambassadør Carla Sands ”en aktivistisk repræsentant” for Trump-regeringen, som ”ikke har nogen viden om, hvad der foregår uden for døren”.

Det er dog den ”borgerlig-liberale” kommentator, Jarl Cordua, som er i særlig klasse grov og ubehøvlet.

Han har i Berlingske kaldt USA’s præsident ”en tvivlsom ejendomshandler med gennemført flosset moral, som et stort mindretal af amerikanerne i deres uendelige visdom beklageligvis valgte til præsident”.

Og i samme avis har Cordua kaldt USA’s ambassadør i København, Carla Sands, en ”sæbeopera-skuespillerinde, som kun kan iklæde sig ambassadørens gevandter, fordi hun har foræret Trump kampagne en masse penge. Som diplomat har Sands med sin klodsede bulldozer-diplomati længe været en omvandrende katastrofe. Nogen burde sige til hende, at hun vil gøre sit land en stor tjeneste ved at rejse hjem”.

Både præsident Donald Trump og ambassadør Carla Sands kan være flintrende ligeglade med, at de såkaldte ”borgerlige” kommentatorer i lille ubetydelige Danmark ikke formår at leve op til de borgerlige krav om dannelse, pæne manerer og god opførsel.

For USA er hovedsagen, at den danske regering gør, hvad den får besked på at gøre. Og det gør regeringen, for en stormagt som USA ikke kan acceptere, at lilleputlandet Danmark skal have lov til at modarbejde landets interesser og strategi.

André Rossmann