Dansk bullshit i Washington

Danmarks nytiltrådte ambassadør i Washington, Lone Dencker Wisborg, har ifølge Berlingske forberedt sig grundigt på sit nye job. Hun skal jo pleje Danmarks politiske interesser ved at markedsføre det officielle Potemkin-billede af landet i USA og bilde amerikanerne ind, at Danmark er ”en særlig kombination af en stærk velfærdsstat og en stærk markedsøkonomi”.

Som det er kutymen på Berlingske udfordrer avisens journalister aldrig de personer, de interviewer. Det gælder også Michael Bjerre, der har gennemført interviewet med den nytiltrådte ambassadør. Man skal jo nødig have klinket noget og bringe ens varme plads i systemet i fare.

Lad os sætte tingene i rette kontekst.

Vi har en stærk velfærdsstat med et fintmasket sikkerhedsnet med dagpengesystem, gratis videregående uddannelse og et offentligt sundhedsvæsen, som er skattefinansieret”, siger den kloge ambassadør. Det bliver svært for amerikanerne at forstå, hvordan ydelser, der er skattefinansierede, kan samtidig være gratis. Det er dog noget, vi kan i Danmark, og derfor fremhæver Bernie Sanders Danmark som et forbillede.

Den danske velfærdsstat er ellers, stik imod hvad ambassadøren postulerer, ved at bryde sammen, fordi kombinationen af flere ældre, flere børn (hvoraf de fleste er efterkommer-børn), konstant muslimsk indvandring og den mislykkede integration sætter hele det danske velfærdssystem under voksende pres. Det betyder, at det er nødvendigt med drastiske nedskæringer på alle velfærdsområder.

Den stærke danske markedsøkonomi er, stik imod hvad ambassadøren postulerer, stagneret på alle parametre. På trods af omfattende dokumentation af Danmarks langsomme, men stabile skred nedad de internationale ranglister og det faktum, at dansk økonomi har stort set stået stille siden 2008, taler politikerne og medierne om landet som økonomisk sundt og blandt verdens absolut rigeste. Myten om det relativt velfungerende Danmark tillader alle at ignorere et dybt og langvarigt produktivitetsproblem og “glemme”, at vores nabolande for længst har overhalet os.

Og så er Danmark et brand på ligestilling, mener medsøsteren Lone Dencker Wisborg. I den herskende nationale fortælling, som hun skal sælge i USA, er ligestilling en indiskutabel og grundlæggende dansk kerneværdi. Men myten om dansk ligestilling er, som tidligere beskrevet af 24NYT, blot en af de mange myter, som dansk selvopfattelse bygger på.

Ja, danskerne kan med deres oppustede ego ikke se, hvor latterlige de er i deres skamløse selvros og trang til at prale med, at alting er bedre i Danmark. Danmark har jo verdens bedste velfærdssamfund med grøn energi, cykelstier så brede som motorveje, Noma og den danske model, som er en genial opfindelse og nærmest et kunstværk.

Danmark er med andre ord verdens navle, som alle beundrer. Danskerne er de bedste, og nu skal den nytiltrådte ambassadør, Lone Dencker Wisborg, sammen med Bernie Sanders lære alle amerikanere at gøre som vi.

André Rossmann

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN OG BLIV ABONNENT

Vælg beløb