Den 4. marts rejser statsminister Mette Frederiksen (S) og Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, til Israel for at mødes med landets premierminister, Benjamin Netanyahu. ”Vi vil blandt andet drøfte, hvordan vi kan blive mere selvforsynende med vacciner”, sagde statsministeren.
Mette Frederiksen har tidligere rost Israel for at være meget langt fremme i forhold til at få vaccineret landets borgere. ”Israel er det land i verden, som er absolut længst fremme i kampen mod covid-19, når det handler om at udrulle vacciner. Israel er også interessant, når det gælder udvikling af vacciner og behandlingsmetoder”, sagde statsministeren i en pressemeddelelse.
Hun understregede, at i Israel har over halvdelen af befolkningen nu modtaget mindst én dosis. I Storbritannien er tallet over en fjerdedel, og i USA er det over 13 pct., der har fået første stik. I EU-landene varierer tallene, men det store gennemsnit ligger på 4 pct. EU ligger stadig langt efter lande som Israel, Storbritannien og USA i kapløbet om at udrulle vacciner.
Statsministerens Israel-tur er et resultat af, at EU er dumpet med et brag, når det gælder håndteringen af vacciner mod corona. Der er flere grunde til, at EU er kommet langsomt i gang. Der manglede kompetencer i kommandocentralen, og så var de 27 indbyrdes uenige om, hvilke vacciner de skulle købe, og hvor dyre de måtte være. Det har også kostet tid, at EU ikke ville lade medicinalfirmaerne slippe for deres normale produktansvar med nødgodkendelser. Modsat EU-landene, herunder Danmark, gik Netanyahu enegang og har lynhurtigt indgået fordelagtige vaccineaftaler med udvalgte vaccineproducenter.
Vaccinemiseren i EU fortsætter. Mens vi i Danmark hungrer efter flere vacciner, står et enormt antal doser og samler støv rundt om i Europa. På tyske lagre står f.eks. mere end 1,2 millioner doser fra AstraZeneca, som tyskerne ikke rigtig vil have, men som danskerne ikke kan få. Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, mener, at Tyskland næppe vil sælge vacciner til Danmark. Sundhedsminister Jens Spahn er nemlig gentagne gange blevet grillet i parlamentet for ikke at have skaffet vacciner nok til Tyskland.
Det er ikke første gang, at Israel udnytter EU-landenes splittelse omkring spørgsmål af relevans for Israel. Lige nu er det vaccinekrigen i EU, der giver Israel en ny mulighed for at udøve sin ”del og hersk”-politik over for EU-landene. Benjamin Netanyahu arbejder nemlig intenst på at udbygge samarbejdet med de Israel-venlige EU-lande, primært Ungarn, Bulgarien, Grækenland, Rumænien samt Serbien. Hans bestræbelser har allerede båret frugt. Ungarn, Polen, Kroatien og Tjekkiet har afholdt sig fra at stemme for den FN’s resolution, der fordømte Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.
Mette Frederiksens tur til Israel er en klar mistillidserklæring til det EU, der ikke formår at løse de presserende problemer, som EU-landene står over for. Tidligere på året har vi oplevet manglende samarbejde og solidaritet om at dele medicinsk udstyr. Italien havde bedt om at få leveret masker og respiratorer gennem EU’s samarbejde om civilforsvar, men ingen havde reageret. I stedet har hvert EU-land kæmpet for sig selv. I fravær af politisk ledelse kræver man i hvert enkelt EU-land svar fra sin egen, nationale regering. Det er nationalstaterne, der handler, mens EU-politikerne sidder handlingslammede og ubeslutsomme i deres elfenbenstårn.
Statsministerens tur til Israel vil være med til at øge EU-landenes splittelse omkring deres holdning til landet. Den vil sikre Netanyahu ros og international opmærksomhed. Og så vi den skubbe Danmark, der i forvejen betragtes som EU’s mest fodslæbende land, yderligere væk fra EU’s kerne.
André Rossmann