Dansk vagthund stopper misbrug af vilde dyr i internationalt tv-show

Når TV3/Viaplays underholdning succes, ‘Fangerne På Fortet’, åbner for en ny sæson d. 8. november, bliver det uden de levende tigre, som har været en fast del af programmets finale siden starten i 1993.

Det er slut med Monique og tigrene i Fangerne På Fortet efter pres fra World Animal Protection. Foto: TV3/Viaplay

De vilde dyr er ikke bare droppet i Danmark, men over hele verden efter anmodning fra World Animal Protection, der mener, at de ikke hører til som underholdning i et moderne tv-program anno 2021, hvor dyrevelfærd bør være en naturlig del af etikken.

Beslutningen gælder for samtlige de lande, hvor programmet bliver vist i resten af verden. Fra Rusland over Holland til Sverige og Polen, samt mange andre steder. I alt har programmet været vist i mere end 33 lande.

“Vi har haft en yderst konstruktiv dialog med de danske producenter af ‘Fangerne På Fortet, der har indset, at det er ude af trit med tiden, at bruge dyr som underholdnings-objekter, og det er en stor sejr for dyrene, at de nu slipper for stresset transport, små bure og kampsvedende kendisser”, siger Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection Danmark.

Da ‘Fangerne På Fortet’ sidste år vendte tilbage efter 10 års pause, gik organisationen i dialog med programmets danske producenter, NENT Group, for at få dem til at droppe brugen af de store rovdyr af hensyn til tigrenes velfærd.

World Animal Protection gjorde opmærksom på, at de store dyr henslæber en elendig tilværelse i små betonbure på Fort Boyard hver sommer, når programmet indspilles på den historiske lokation ud for Frankrigs kyst, og at tigre i det fri normalt har helt andre behov end de tv-kulisser, de tildeles som eksotiske tv-stjerner på Napoleons gamle fort.

LÆS OGSÅ:  Ulovligt salg af vilde dyr eksploderer på internettet: ”I værste fald kan det medføre en ny pandemi”

“Vi er utroligt glade for at NENT Group har taget kritikken til sig, så Danmark nu er med til at sætte nye standarder i den del af underholdningsindustrien. Og vi er endnu mere stolte af, at vores pres betyder, at udnyttelsen af dyrene er droppet i alle internationale produktioner fremover,” siger Stephanie Klausen fra World Animal Protection Danmark.

Hos NENT Group (der også distribuerer showet i Norge og Polen) er der også stor tilfredshed med beslutningen:

“Vi har tidligere talt om brugen af vilde dyr i vores format, og dialogen tog yderligere fart, da vi blev kontaktet af World Animal Protection op til premieren i 2020. Efterfølgende besluttede vi sammen med produktionsselskabet Mastiff, at vi ikke ønskede at producere ’Fangerne på Fortet’, hvis vilde dyr var en del af omgivelserne på Fort Boyard. Dét har vi stået fast på, og derfor indgår vilde dyr ikke i nogen NENT-producerede udgaver af showet”, siger Kenneth Kristensen, programdirektør i distributionsselskabet NENT Group.

“Ydermere har dialogen mellem NENT, Mastiff og den franske producent resulteret i, at de nu har lovet, at tigrene bliver pensionerede. Dermed kommer de ikke længere til at indgå i produktionen af ’Fangerne på Fortet’ på internationalt plan fremadrettet. Det er vi meget glade for, at vi har været medvirkende til”, siger Kristensen, der gør opmærksom på, at også krybdyr -herunder slanger og edderkopper også er droppet.

LÆS OGSÅ:  Ulovligt salg af vilde dyr eksploderer på internettet: ”I værste fald kan det medføre en ny pandemi”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)