Dansk virksomhed lancerer revolutionerende teknologi til vindmøller

Intelligente styresystemer overtager vindmøllebranchen. Mita-Teknik præsenterer ny generation af styresystemer, der fremtidssikrer lønsomheden, performance og Levelized Cost Of Energy (LCOE) i store vindmølleparker.

Den danske virksomhed Mita-Teknik, der opererer inden for vedvarende energi med hovedområde inden for vindmøller, præsenterer nu helt nyt, topavanceret styresystem, der skal være med til at fremtidssikre verdens vindmølleparker. Møllens styresystem er den vigtigste komponent, da det er med til at styre hele møllens drift.

– Med den nye generation af styresystemet WP4200 går virksomheden fra at producere systemer med single- til multicore processor. I forhold til hvad der er på markedet, præsenterer vi et styresystem, der er yderst konkurrencedygtigt. Systemet giver vores kunder enkelthed samtidig med at de får væsentligt flere muskler at spille med rent datamæssigt i selve møllen, forklarer Thomas Andersen, der er CTO hos Mita-Teknik.

 – Nu er det muligt at behandle større mængder data i selve møllen, således at møllen selv arbejder og lærer af resultaterne, og derved kan optimere eller reagere hurtigt på ændringer i driften. Indtil nu har behandling af større mængder data krævet, at du trak data ud af systemet til en anden central, med risiko for tabte data og langsom databehandling. Det undgår du nu. Samtidig sikrer systemet høj data sikkerhedsbeskyttelse af møllen mod trusler udefra, tilføjer han.

Intelligente algoritmer

Mita-Teknikhar store forventninger til den nye generation af styresystemer med intelligente algoritmer og software, der er gearet til fremtidige tilføjelser af features. Det er et åbent styresystem, hvilket betyder, kunden selv nemt kan navigere i det og har mulighed for at tilføje ekstra applikationer.

LÆS OGSÅ:  Slog buschauffør i hovedet - ved du, hvem han er?
Det ny WP4200-kontrolsystem fra Mita-Teknik er udstyret med multicoreprocessorer. Foto: PR.

– Det enkelte modul er intelligent, hvilket betyder, det kan fortælle, hvordan det har det. Derudover har det en processer, der gør det muligt for kunden selv at ændre på applikationerne til en anden funktionalitet. Det kan være, man ønsker at tilføje Machine Learning-algoritmer, som kan optimere performance og vedligehold af møllen. Det kan nemt tilføjes med en ekstra applikation i det kraftige system. Selve styresystemet kan køre med op til ti forskellige applikationer samtidigt, forklarer Thomas Andersen.   

Store forventninger

Den nemme udskiftning af applikationer er en fordel, da der rundt i verden er forskellige krav til vindmøllernes funktion. I stedet for at rette i turbinesoftwaren er det muligt blot at tilføje en ekstra applikation, der kan tilpasse sig kravene. Den nye generation af styresystemer kommer på markedet i medio marts 2018. Mita-Teknik forventer at øge sine markedsandele både på det asiatiske, amerikanske og europæiske marked.

– Det handler om at sikre de lavest mulige omkostninger i møllernes levetid. Markedet efterspørger, at omkostningerne skal ned i alle dele af en vindmølle, samtidig med stigende krav til kvalitet og performance. Det opnår vores kunder med den nyeste generation af WP4200 styresystemet, slutter Thomas Andersen.