Danske forældre i ny undersøgelse: Børn har godt af at få lidt knubs

Danske forældre er ikke curlingforældre. En ny undersøgelse foretaget for Codan Forsikring viser, at langt de fleste danske forældre mener, at det er OK, at deres børn får nogle knubs, og at man ikke skal pakke børnene ind i vat.

Hver fjerde (23 pct.) danske forælder har inden for de sidste to år måttet en tur til lægen med et barn, der var kommet til skade. Det viser en ny undersøgelse, som forsikringsselskabet Codan har fået foretaget.

Undersøgelsen viser også, at langt de fleste forældre ser det som en naturlig del af børnenes opvækst, at de lærer at tage sig i agt og ønsker derfor ikke at overbeskytte børnene. Hele 83 pct. af forældrene i Codans undersøgelse erklærer sig nemlig enige i, at ’børnene skal lære af deres egne erfaringer – også selvom de får nogle knubs’.

Ifølge en af Danmarks førende børneforskere, Per Schultz Jørgensen, er det glædeligt, at så mange forældre har den tilgang:

”Vi gør børnene en bjørnetjeneste ved at lægge for mange begrænsninger på dem. Børn skal kunne prøve sig selv af i forhold til virkeligheden. Det er her de finder både deres mod og grænserne for det – og lærer at tackle en vis modgang. Derfor skal vi ikke overbeskytte børn, men give dem rimelige udfordringer i et trygt miljø. Codans undersøgelse viser, at de fleste heldigvis har denne tilgang.”

Børn lærer af de små knubs som livet giver
Også hos Codan, der i øjeblikket gennemfører en kampagne med fokus på børneulykker, er der glæde over resultatet af undersøgelsen. Privatdirektør Camilla Amstrup forklarer:

LÆS OGSÅ:  Syriske børn lider af kronisk sult

”Det kan virke bagvendt, at vi som forsikringsselskab ikke anbefaler, at forældre skal gøre alt, hvad de kan for at beskytte deres børn mod ulykker. Ofte er det jo os, der udbetaler erstatningen, hvis børnene kommer ud for en ulykke. Vi skal ikke blande os i børneopdragelsen, men vi tror på, at børn der selv lærer, hvor deres grænser går, bliver bedre til at undgå de større ulykker senere i livet. Leg, eksperimenter, forsøg og fantasi er en del af et godt barneliv. Det bør en forsikring ikke lave om på. Til gengæld er den god at have styr på, hvis det en dag bliver mere alvorligt end småknubs.”

I undersøgelsen har Codan også spurgt de danske forældre, om de betragter sig selv som curlingforældre. Det gør kun tre ud af ti (29 pct.) helt eller delvist. Mødrene er med 34 pct. mest tilbøjelige til at betragte sig selv som curlingforældre, mens andelen af mænd, der ser sig selv som curlingforældre, ligger helt nede på 23 pct.

Ser man på hvilke typer skader børnene får, så står brud øverst på listen (34 pct.) skarpt fulgt af forstuvninger/forvridninger (33 pct.) og tandskader (24 pct.). Mens hver femte (20 pct.) har måttet søge behandling for sår og syv pct. for hjernerystelse.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Epinion for Codan. Der er gennemført 1.256 interview med repræsentativt udvalgte forældre med hjemmeboende børn under 18 år. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel Interviewene er gennemført i februar 2018.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)