Site icon 24NYT

Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade

En ny undersøgelse fra Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring viser, at 8 procent af dan- skerne har drukket sig så fulde, at de kom til skade.

De fleste af os har nok prøvet det. Vi er til fest, der bliver serveret alkohol, og der ryger måske lidt mere ind af de våde varer, end hvad godt er. Samtidig med, at promillen stiger, ryger fornuften sammen med balanceevnen. Det betyder, at vi lettere gør dristige ting som f.eks. at cykle fulde hjem, selvom vi burde tage en taxa eller stille os på en stol og danse, med det resultat, at vi falder og slår os.

“Der er et gammelt ordsprog, der lyder: Når alkoholen går ind, går fornuften ud. Det stemmer meget godt overens med den tendens, vi ser hos Gjensidige Forsikring. Hvert år ser vi nemlig rigtig mange danskere, der kommer til skade, simpelthen fordi de har drukket for meget alkohol,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring.

Ikke så overraskende, er det særligt de yngste i alderen 18-29, som tegner sig for størstedelen af skaderne i forbindelse med alkohol. I denne aldersgruppe er hele 26 procent kommet til skade i større eller mindre grad, fordi de havde drukket for meget alkohol.

“Det er ikke så underligt, at størstedelen af dem, der kommer til skade, er de helt unge. Jo yngre vi er, jo mere dumdristige har vi en tendens til at være. Og så må man ikke underkende, at det særligt er de unge, der fester samt eksperimenterer med alkohol,” siger Henrik Sagild.

Dog viser undersøgelsen også, at den lidt ældre aldersgruppe ikke kan sige sig fri fra ulykker efter indtagelse af alkohol. Undersøgelsen viser nemlig, at 11 procent af de 30-39 årige er kommet til skade ved en firmafest, mens andelen af de 18-29 årige ligger på 9 procent.

“Når folk drikker for meget, går det oftest ud over hovedet/ansigtet, tænderne samt arme, hænder og ben. Generelt kan man sige, at skaderne bevidner om, at ens refleksevne har været så nedsat pga. alkoholpåvirkning, at man ikke har kunnet tage fra i f.eks et fald,” siger Henrik Sagild.

“Tallene taler sit tydelige sprog og viser, at det ikke er ualmindeligt at drikke lidt mere, end hvad godt er, og det gælder for både voksen og unge. I sidste ende kan det betyde skader og ulykker, som kunne have være undgået. Lad os tænke os om, førend vi tager den næste genstand,” siger Henrik Sagild.

Gode råd om alkohol

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i november 2018 blandt 1108 repræsentativt udvalgte danskere.

Exit mobile version