Danskerne gemmer julegaverne usikre steder

En ny undersøgelse af danskernes foretrukne gemmesteder viser, at hver 8. gemmer julegaver uden for hjemmet. Blandt de 18-29 årige gemmer næsten hver 5. nogle af de indkøbte gaver i bilen eller lejlighedens kælder- eller loftrum. Det kan give udfordringer med forsikringen i tilfælde af indbrud eller tyveri.

December er højtid for indbrud og tyverier i hjem og biler. Selv om det ofte er juledagene man frygter mest for indbrud i, oplever flere tusinde danskere hvert år, at tyven kommer før julemanden.Derfor skal man være opmærksom på, hvor man gemmer julegaverne. Forsikringen dækker nemlig lidt forskelligt alt efter, hvor de indkøbte gaver opbevares.

– Generelt er man godt sikret, hvis man har en indboforsikring, næsten uanset hvor, man gemmer julegaverne. Man skal dog være opmærksom på, hvad der ellers er af værdi, der hvor gemmer gaverne, for erstatningssummen er lavere uden for boligen, fortæller informationschef Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring.

Unge gemmer mest udenfor boligen
Danskernes ubestridt mest populære gemmested for indkøbte julegaver er klædeskabet. Her vælger næsten halvdelen af os at gemme gaver. Dernæst kommer under sengen. Men hver 8. dansker vælger også at gemme gaver i bilen, i skuret eller i loft- og kælderrum, og tendensen er særligt udbredt blandt unge på 18-29 år. Hver 5. ung opbevarer gaver i bilen eller smutter i kælderen eller på loftet med dem. Formentlig fordi de unges boliger ofte er mindre boliger og deraf færre gemmesteder.

LÆS OGSÅ:  Analyse: Coronavirus betyder markant færre uheld og usædvanligt skadesbillede

Begrænset erstatningssum
Ud over udfordringen med at huske alle gemmestederne, når pakkerne skal under træet, skal man være særlig være opmærksom på låsene, hvor man gemmer gaverne. I tilfælde af indbrud nedsættes erstatningssummen, hvis der er tale om ’simpelt tyveri’. Det gælder fx, når genstandene opbevares uden for en bygning eller fra en ikke forsvarligt aflåst bygning eller rum.

Birgitte Ringbæk forklarer:
– Ikke alle tænker over at holde deres skur låst. Heller ikke selv om værktøj, havemaskiner og andet udstyr faktisk udgør en stor værdi. Hvis julegaver forsvinder sammen med det, når man hurtigt den begrænsede erstatningssum, der gælder for simpelt tyveri.

Kører man rundt med gaver i sin bil, gælder det også at erstatningssummen er begrænset i forhold til opbevaring i hjemmet. Stjæles gaverne fra bilen, skelnes der mellem om bilen har tegn på opbrud eller ej. Uden tegn på opbrud, er erstatningssummen kun på 5.000 kr.

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Yougov for If Skadeforsikring, i perioden 5.-7. december 2018. Der er gennemført i alt 1.002 CAWI-interview med danskere i alderen 18+.