I perioden april og frem til slutningen af 2020 har danskerne fået 15 procent mindre antibiotika end i de samme måneder det foregående år. Forbruget er faldet mest hos de mindste børn i alderen 0-4 år, der i månederne under pandemien har fået 58 procent mindre antibiotika end samme periode i 2019.
Det viser en ny analyse fra Sundhedsdatastyrelsen, der har set på antallet af indløste recepter på antibiotika i perioden 2018-2020. Det er især de typer antibiotika, der typisk bruges til behandling af luftvejsinfektioner, der er udskrevet færre recepter på i 2020.
Faldet tyder på en positiv effekt af tiltagene mod COVID-19 for at mindske smittespredning i samfundet.
Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:
– COVID-19 har været en stor omstilling for hele samfundet og krævet nye smitteforbyggende vaner for alle danskere. Danskerne har taget de smitteforbyggende vaner til sig og bidraget til at sænke smittespredning af COVID-19, og det har også haft en positiv effekt på antibiotikaforbruget og forhindret andre sygdomme og luftvejsinfektioner. Det tyder på, at vi med fordel kan tage de gode vaner med os på den anden side af COVID-19.
Faldet er mindst hos de ældre
Små børn og ældre har normalt det højeste forbrug af antibiotika. Den ældre del af befolkningen har også fået mindre antibiotika, men det er blandt de ældre borgere, at faldet i forbruget er mindst. Borgere over 69 år har fået 10 procent mindre antibiotika under coronapandemien end tilsvarende måneder året før.
Og der er en god forklaring på den store forskel på, hvor meget mindre antibiotika de yngste og ældste danskere har fået under coronapandemien.
Konstitueret afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen Joanna Phermchai-Nielsen siger:
– Småbørn bliver hyppigere syge med luftvejsinfektioner, mens de ældre borgere oftere bliver syge med urinvejsinfektioner. Urinvejsinfektioner skyldes som regel, at man smittes med bakterier fra ét sted på egen krop til et andet. Derfor er det ikke overraskende, at forbruget falder mest blandt småbørn, fordi de i højere grad beskyttes af de tiltag, som forhindrer smitte mellem personer generelt og luftvejsinfektioner specifikt.
Fokus på at bruge mindre antibiotika
Det danske sundhedsvæsen har de senere år haft stort fokus på at nedbringe forbruget af antibiotika, men det kan ikke være hele forklaringen på den store nedgang fra 2019 til 2020. Til sammenligning faldt antibiotikaforbruget fra 2010 til 2019 med 17 procent.
Siden midten af marts 2020 har Danmark været ramt af coronapandemien, som blandt andet har betydet delvis nedlukning af samfundet, krav om mundbind, forbedret hygiejne i skoler og daginstitutioner samt afstandskrav i butikker.