Danskerne kan ikke få både i pose og sæk

Danskernes stigende pensionsalder skal bremses. De partier, som den socialdemokratiske regering bygger på, vil fastfryse de planlagte stigninger i pensionsalderen på 68 eller 70 år, skriver Berlingske.

Men sandheden er, at danskerne er pænt bagud på point i forhold til de andre OECD-lande, når man ser på, hvornår vi trækker os tilbage fra arbejdsmarkedet.

Ifølge tal fra OECD trak danskerne sig i gennemsnit tilbage, da de var 63,8 år i 2018. Nordmændene trak sig i gennemsnit tilbage som 65,1-årige og svenskerne som 65,9-årige.

I hele OECD lå vi i 2018 på en 23. plads, hvad effektiv pensionsalder angår. Vi er næsten ti år bagefter sydkoreanerne, der med en effektiv pensionsalder på 72,3 år ligger på førstepladsen i OECD.

Det er allerede vedtaget, at den officielle pensionsalder stiger herhjemme. Fra starten af 2019 steg alderen for folkepension fra 65 år og til 65,5 år. Og den kommer yderligere til at stige til 67 år frem mod 2022.

Hvis danskerne ikke vil acceptere en højere pensionsalder, så kommer de før eller siden til at opleve enten højere skatter eller en mindre offentlig sektor. Man kan ikke få både i pose og sæk”, siger Mads Lundby Hansen fra Cepos.