Danskerne sætter svimlende rekord: 5800 familier køber sommerhus

Aldrig er der solgt så mange sommerhuse på så kort tid som i april, maj og juni i år. Tidligere rekord er slået med hele 43 %.

Vi har oplevet det mest travle kvartal nogensinde, og sommerhus-salget brager forbi alletiders rekord, så langt tilbage som Danmarks Statistik har offentlige tal for salget, nemlig 1992. Og det er ikke bare lige over målstregen. Det er med afstand. Flere skridts afstand.

”Det bedste sommerhuskvartal hidtil var 2. kvartal 2005, hvor salget kom over 4000. I 2. kvt. i år er der handlet over 5800 sommerhuse, og salget stikker den gamle rekord med hele 43 %, ” siger senior kommunikationskonsulent i Home, Michael Dalsager.

Det viser handelstal fra Boligsiden for uge 15-27 (6. april til 5. juli).

”Det er svimlende og en rekord, vi måske aldrig kommer til at slå igen. Den perfekte storm ramte sommerhusene, og vi vil huske 2020 som året, hvor danskerne løb sommerhusene over ende. Vores sommerhusmæglere har i perioder haft så travlt, at de nærmest ikke har haft tid til at spise, sove eller kunne huske, hvad de selv hed, eller hvor de boede, ” siger Michael Dalsager.

Farten er høj ind i sommerferien. Der har været dobbelt så mange på fremvisning i juni, som året før, og salget er tredoblet i juni, viser Homes egne tal.
”Det er den bedste måned for sommerhussalg i hele kædens 30-årige historie, ” siger Michael Dalsager.

LÆS OGSÅ:  Rekordlavt udbud: Hvert tredje sommerhus er forsvundet fra markedet

Nye kundegrupper
Normalt er usikkerhed om job og økonomi skidt nyt for sommerhussalget, men med coronaen er det stik modsat. Interessen for sommerhus var meget stor allerede inden corona – med stigende priser og flere handler de senere år. Men coronaen, nedlukningen, drømmen om til et fristed og usikkerhed om ferierne fik nettet til at gløde og telefonerne til at kime hos ejendomsmæglerne.

”Vi har mødt nye kundegrupper, og coronakrisen har især fået mange flere yngre købere på banen, sommerhuskøbere i 30-40’erne med hjemmeboende børn og med bopæl i byen. I sommerhuset kommer de væk og holder afstand til byens liv – og får mere plads og luft omkring sig end i lejligheden. Og de seneste måneder viser også, at mange danskere kan passe deres job på afstand i sommerhuset, ” siger Michael Dalsager.

Stort corona-skvulp
Sommerhusene har altså fået nye ‘beboere’, og så længe Danmark ikke bliver ramt af en hård økonomisk nedtur, så vil interessen holde ved, forventer Home.

”Coronaen forsvinder ikke sommeren over, og det samme forventer vi heller ikke, at danskernes lyst til sommerhus gør. Den vil sandsynligvis fortsat være høj, men det vil overraske os meget, hvis ikke sommerhussalget køler en smule på vej ind i efteråret og vil nærme sig mere normale tilstande igen. Vi har uden tvivl set et meget voldsomt skvulp de seneste måneder, hvor køberne har slået til i stor stil, og salget bliver faktisk bremset af, at udbuddet nogle steder er tæt på halveret på et år, ” siger Michael Dalsager.

LÆS OGSÅ:  Boom i sommerhussalg kan give flere skeltvister – sådan undgår du nabostrid