Danskerne tror på det hæderlige Danmark

På Transparency Internationals årlige skønhedskonkurrence kaldet Corruption Perceptions Index (CPI) er Danmark sammen med New Zealand kåret til verdens mindst korrupte land af i alt 180 lande, skriver prof. emeritus Steven Sampson i en kronik i Berlingske.

Danskerne tror på, at Danmark er verdens ærligste land, selv om CPI ikke måler korruption, men kun opfattelser af korruption, især i det offentlige. CPI er blot en opsummering af subjektive svar fra såkaldte ”landeeksperter”, herunder danske.

CPI inddrager ikke forhold som almindelige borgeres opfattelse af korruption, skattesvindel, ulovlige pengestrømme, ”korruptionshjælpere” (advokater, revisorer, finansrådgivere), hvidvaskning af penge, uformel økonomi og markeder (dvs. sort arbejde, fupfirmaer mv.) osv. Hvis den type korruptionshændelser var med i undersøgelserne, som CPI benytter, ville Danmark ikke se så godt ud.

Tænk bare, hvis nogle af de følgende sager var regnet med, da eksperterne vurderede omfanget af korruption i Danmark: bestikkelse i ejendomsfirmaet Atea, Nordeas lyssky bankforretninger i Panama Papers, Danske Banks hvidvask i Estland, danske advokatfirmaer og revisorer, der hjælper med skatteflugt til Luxembourg, nepotisme i Forsvaret, fakturasvindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse, og så en lille rodet sag inde i vores skatteministerium med milliarder af forsvundne kroner.

At Danmark stadig er nr. 1 skyldes dels, at privat korruption (bank, skatteunddragelse, osv.) ikke bliver målt, dels at mange danske korruptionsskandaler kun bliver omtalt i vore lokale, dansksprogede medier. Uden internationale omtaler, ingen påvirkning af Danmarks ranking. Selv Danske Bank-skandalen har ikke påvirket Danmarks placering. Den store del af danske korruptionssager bliver hverken omtalt eller målt i CPI.

Du kan læse mere om korruptionen i Danmark her og her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)