Site icon 24NYT

Danskerne vil helst bo i ejerbolig

DDanskerne vil (stadig) helst være herre i eget hus, viser ny undersøgelse. Det er paradoksalt, fordi der i stigende grad bygges lejeboliger med høje huslejer, som er attraktive for få.

1/5 vil leje, 3/5 vil eje og 1/5 ved ikke, hvad de vil. Sådan ser fordelingen ud, når man spørger danskerne, hvilken bolig de forventer at flytte i, når de en dag skal flytte.

Hvis/når du en dag skal flytte, hvilken bolig forventer du så at flytte i?
Hus (ejerbolig) 34,5 %
Ejerlejlighed 12,9 %
Andelslejlighed 7,7 %
Lejelejlighed 16,7 %
Landejendom (ejerbolig) 3,0 %
Sommerhus 1,4 %
Andet 3,6 %
Ved ikke 20,3 %

Kilde: Voxmeter / RealMæglerne

Det viser en ny undersøgelse om sælgerparathed, som RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark står bag. Undersøgelsen er gennemført af Voxmeter og er repræsentativ for boligejere i alderen +25 år.

Vi bygger forkert i Danmark

Resultatet overrasker ikke Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne, men det giver alligevel anledning til eftertanke:

– Hvorfor opfører man så alle de lejeboliger? Undersøgelsen bekræfter os igen, igen i, at vi bygger forkert i Danmark. Der er ikke behov for flere lejelejligheder på 73 m2 med havneudsigt til 20.000 kr. eller mere i husleje om måneden, siger han.

Et synspunkt, han også tidligere har fremført i bl.a. Politiken. Dengang kunne Politiken dokumentere, at antallet af lejeboliger på landsplan var steget fra 978.000 i 2010 til knap 1,2 millioner ved udgangen af 2018. Og tendensen ser ud til at fortsætte:

 

København ender som en rundkørsel

De høje huslejer, der især gør sig gældende i de store studiebyer, betyder smtidig, at mange nyuddannede, unge og børnefamilier vil få svært ved på sigt at spare op til drømmeboligen.

– Det handler om, at man skal bygge til markedet og bygge til efterspørgslen, dvs. danskernes behov. Vi kan ikke blive ved med at bygge på den måde, som vi gør nu. Det ender med, at København, Aarhus, Odense mv. bliver rundkørsler for ansatte i multinationale virksomheder, mens lokallivet og byens nerve dør ud, fordi den almindelige dansker ikke kan bo der, siger Preben Merrild Angelo.

Han har derfor en klar opfordring til politikerne:

– Kære kommuner, kære boligminister, kære politikere. Så sørg da for søren for, at der bliver bygget nogle ejerboliger, som politimanden, sygeplejersken, børnefamilien og singlen kan bo i. Boliger, hvor de kan bo og spare op, så de kan skabe fundamentet for et langt og trygt familieliv. Det er billigere at eje end at leje. Det er dokumenteret snart tusindvis af gange.

At særligt de unge har svært ved at komme ind på boligmarkedet, er en udvikling, Preben Merrild Angelo tidligere har beskrevet som ”Den uheldige generation”.

Ifølge boligopgørelsen fra Danmarks Statistik bor der i gns. 2,1 personer i hvert hjem i Danmark. Mens antallet af lejeboliger har været stigende, de seneste år, holder antallet af ejerboliger et nogenlunde konstant niveau.

– Det er paradoksalt. Særligt set i lyset af det stigende antal lejeboliger, der står tomme, slutter Preben Merrild Angelo.

Exit mobile version