De danske havers kulturhistorie

Etnolog og forfatter Helle Ravn deler ud af sin store viden om de danske haver i bogen ”Haven til lyst og glæde – Den danske havekultur gennem 200 år.” Danske haver findes i mange forskellige udgaver. Over halvdelen af alle danskere har adgang til en have i en eller anden form, og disse haver fortæller overraskende meget om den tid, vi lever i.

Danskerne har altid brugt meget tid i deres haver, og i disse tider, hvor en virus hærger, så er der blevet skruet endnu mere op for haveglæden hos rigtig mange danskere. Men hvorfor ser vores haver ud, som de gør? Og hvorfor bruger vi dem, som vi gør?

De havetraditioner, der eksisterer i dag, bygger på tidligere tiders havetraditioner. Nyttehaverne, der har til formål at give mad på bordet, er forlægget for de højbeder, der skyder op rundt omkring i villahaverne i dag. Prydhaverne har til formål at være smukke for øjet, og måske er ”vild med vilje”-tendensen, der er oppe i tiden i dag, et modsvar til tidligere tiders mere snorlige haver.

Andre haver har til formål at indbyde til leg og samvær på terrassen eller rundt om et bålfad. Haver er lige så forskellige, som de mennesker, der ejer og dyrker dem, og det forhold har Helle Ravn studeret og beskrevet i bogen, hvor hun beskriver helt almindelige danske haver og deres kulturhistorie.

LÆS OGSÅ:  Et kærligt portræt af Japan og japanerne

Glæden går som en rød tråd gennem de forskellige måder at indrette haven på, uanset om vi taler om år 1920 eller 2020. Glæden ved at planlægge, dyrke og nyde haverne er således tidløs. Uanset om det er det at rode i jorden, plukke smukke buketter eller spille fodbold på græsplænen, der gør haven til et rent paradis på jord, så er og bliver haven på mange måder et spejlbillede af de mennesker, der ejer den, deres vilkår og samfundets udvikling.

Helle Ravn har som etnolog, museumsinspektør, forsker og som formand for Danske Museers Havepulje arbejdet professionelt med havekultur, og det er den viden og erfaring, hun deler ud af i sin nye bog.

Fakta om bogen:

Haven til lyst og glæde
– Den danske havekultur gennem 200 år
Forfatter: Helle Ravn
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740661552
Sidetal: 246
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: 16. april 2021

De danske havers kulturhistorie