Site icon 24NYT

De glemte flygtninge fra Øst i fokus

Under den kolde krig flygtede millioner fra østblokken til Vesteuropa, men den historie er ved at gå i glemmebogen. Derfor skal den frem i lyset igen.

Gedser Rev Fyrskib som gennem årene samlede mange østtyske flygtninge op i Østersøen

De fleste vil nok tro, at man er fuld af løgn, hvis man fortæller dem, at mere end tre millioner mennesker flygtede fra DDR under den kolde krig. Ikke desto mindre er det sandt, og hvis man kigger på de andre østlande, vil man opdage en omfattende folkevandring i årene 1945-1991.

Dette forår gives der på Koldkrigsmuseum Langelandsfort et spændende indblik i den lidt oversete fortælling om de mange millioner flygtninge, som under den kolde krig forlod deres hjem og satte livet på spil for at komme i sikkerhed i Vesteuropa. Det sker med udstillingen ”Frihedens hav – Flugten over Østersøen” i anledning af 75-året for DDR-statens oprettelse og 35-året for murens fald. Men hvorfor dette fokus nu?

“Det kom sig af, at østblokkens flygtninge er en smule glemt i fortællingerne om flugt, indvandring og migration herhjemme. Der skete store folkevandringer under den kolde krig som talmæssigt overgår senere tiders flygtningestrømme, og derfor vil vi gerne sætte fokus på den fortælling. De flygtede fra undertrykkende diktaturer, og mange mistede livet undervejs,” fortæller museets leder, Peer Henrik Hansen.

Udstillingen vil være spredt ud over fortets store område og består af tre dele. Berlinmuren og dens særlige fortælling vil blive præsenteret med nye genstande fra både ind- og udland. En anden del fortæller om Bornholms særlige rolle i Østersøen og de mange polske flygtninge som endte der. Endelig vil den tredje del fokusere på den bredere flygtningefortælling, de østtyske flygtninge som prægede det danske nærområde samt på DDR-diktaturet som de flygtede fra.

Udstillingen åbner senere på foråret og er blevet til i samarbejde med blandt andre forfatter Jesper Clemmensen og Bornholms Museum.

Exit mobile version