De stærkeste rykker frem i vaccinekøen

Mens vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna har en effektivitet på ca. 95 pct., har vaccinen fra AstraZeneca en effektivitet på 70 pct. Danskerne kan imidlertid ikke selv vælge, hvilken vaccine de foretrækker, da der er tale om et statsbetalt vaccinationsprogram. Ifølge Sundhedsstyrelsens kan vaccinernes dokumenterede effekt indgå i vurderingen af, hvem der skal tilbydes hvilken vaccine, skriver Berlingske.

24NYT: Coronavaccinen bliver uddelt meget forskelligt på tværs af Danmark. Udvælgelsen af de patienter, der skal vaccineres først, er generelt præget af tilfældigheder, uklarhed og manglende systematik. Flere steder havner patienter med alvorlige hjertesygdomme bagest i køen til de livsvigtige vacciner, fordi stærke patienter kommer ind foran dem.

Det er de stærke og dem med de bedste forbindelser, der rykker frem i køen og får tildelt de mest effektive vacciner. I kampen om vacciner er man allerede begyndt at trække VIP-kortet. F.eks. kræver Mærsk, at søfolk bør anerkendes som nøglepersoner og trækkes frem i vaccinekøen. Det er den stærkestes ret og jungleloven, der gælder – også i Danmark. Sådan er det jo.