De unge trodser hjernedød politisk styring

Dette års optag på de videregående uddannelser vidner om, at de unge gør, som de altid har gjort. De vil til de store byer for at studere, og ifølge en ekspert kan Christiansborg trods nye tiltag få svært ved ændre på det, oplyser Berlingske.

”De vil til en af de fire store studiebyer i Danmark. De vil derimod ikke til de mindre studiebyer. Sådan har det været i flere år, sådan er det igen i år, og sådan bliver det formentlig ved med at være de kommende år. Til trods for, at der fra politisk side bliver gjort meget for at få dem til at vælge provinsen til.

Således søger omkring otte ud af ti ansøgere til de videregående uddannelser i enten København, Aarhus, Odense eller Aalborg, og de nye tal for studieoptaget i 2021 vidner om, at der igen i år er langt flere ledige studiepladser i provinsen end i storbyerne.

De unges valg af uddannelser i de store byer hænger sammen med fortællingen om, at det gode ungdomsliv og det gode studiemiljø findes i de fire største byer”.

Forskningschef Karsten Bo Larsen, Cepos, foreslår at gå den modsatte vej og flytte studiepladser fra de mindre byer til de store. Mindre kommuner kan så tiltrække arbejdskraft ved at gøre det attraktivt for familier at flytte dertil.

“‘Det kunne være en idé at flytte studiepladser derhen, hvor der er nogle, der gerne vil ind. Det ville enhver privat virksomhed gøre’, siger han til Jyllands-Posten.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er glad for alle konstruktive forslag, der kan føre til øget udbud af arbejdskraft i de mindre byer. Men hun står fast på, at det er nødvendigt at placere flere uddannelsespladser væk fra storbyerne”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)