De uvidende har stemt S til magten

Tal viser, at store grupper af danske vælgere har faktuelt forkert viden om eksempelvis omfanget af kriminalitet eller udviklingen i samme, folkesundheden, ulighed og skatter osv., skriver prof. Peter Kurrild-Klitgaard i Berlingske.

Nyere forskning viser, at de uvidende er dem, der lettest lader sig flytte ikke bare fra ét parti til et andet, men fra én fløj til en anden og tilbage igen. Da de uvidende er letpåvirkelige, kan de politisk irrelevante ting blive afgørende for krydset – eksempelvis personsager eller politikernes udseende.

Eftersom politikerne opportunistisk jagter og tilpasser sig disse uvidende, omskiftelige vælgere, er det ikke overraskende, hvis vi vil se mange flere tilfælde af løftebrud og kursskifter blandt partierne – og så måske også i det lange løb større politikerlede.

24NYT: Vælgernes uvidenhed udnyttes og misbruges af magtsøgende og manipulerende politikere, der gerne vil høste stemmer til sig selv. Når vælgerne er uvidende om fakta, er det lettere for kyniske politikere, der gerne vil vælges, at ”udbyde” politikker, der ikke holder i virkeligheden, men som vælgere synes lyder godt og derfor ”køber”.

Det var i sin tid tilfældet med S-SF’s oppositionsplaner ”Fair Løsning” og ”Fair Forandring”, og senest ved det sidste folketingsvalg, hvor de fleste løfter, som politikerne har afgivet, ikke er gennemførlige. Men vælgerne ”købte” løfterne alligevel. Læs mere her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)