Debat: Hvor moderate er “moderate” muslimer?

Debatindlæg af Tobias Vestergaard

Efter hvert terror angreb mod Europa og den vestlige verden, er politikerne og den etableret presse hurtige til at forsikre os om, at denne grusomhed ikke repræsenterer et retvisende billede af “moderne” Islam, og at af alle de 1,6 milliarder muslimer der er i verden, er en overvældende majoritet lige så fredelige og lovlydige, som et hvert andet medlem af de to andre monoteistiske religioner. Kun en lille fraktion deltager i terror. Islam er en fredelig religion. Endvidere får vi at vide, største delen af muslimer har moderate “synspunkter”

Men hvad betyder dette? Hvor moderate er “moderate” muslimer? Og hvor er alle de moderate muslimer henne? I en verden hvor vi lever i konstant frygt for det næste terrorangreb, vil dette være et fair spørgsmål at stille sig selv.

Vi kan starte vores søgen efter svaret, ved at få os fortalt en anekdote fra Hussein Aboubakr. Han er født og opvokset i en arabisk muslimsk familie i Cairo, Egypten, og har gennem hans tid i landet, været systemkritiker. Dette førte flere gange til uroligheder, mellem ham og politiet, men da han aktivt deltog i det Egyptiske forår, blev chikanen fra politiet og den etableret stat for meget, og han blev nødt til at flygte fra landet. Han har studeret mellemøstlig og jødisk kultur samt hebraisk litteratur på Cairos universitet. I dag er han medlem af JIMENA (Jews Indigenous to the Middle East and North Africa) og aktiv debattør.

LÆS OGSÅ:  DF'er i video: "Tolerance i Islam går kun én vej"

Han fortæller:
“Jeg voksede op i en middel klasse familie i Cairo i Egypten. Gennem min opvækst fik jeg altid at vide, blandt mange andre ting, at hver dag der gik uden et “islamisk kalifat”, var en dag hvor Egypten havde fejlet, og at vi skulle sønde. Herudover fik vi også at vide den “muslimske verdensorden” fejlede den dag, man stoppede med at erobre lande og konvertere nye mennesker til religionen. Enhver som forlod religionen (red. Islam) skulle stenes til døde. Jeg husker endda også mine lærere og den lokale imam juble af glæde, da de hørte nyheden om 9/11″

Hussein Aboubakrs oplevelse er en ganske normal skikke i mange muslimske miljøer, og der er data og statistik til at understøtte det:
Ifølge Pew Research Center mener 88% af muslimerne i Egypten, 62% af muslimerne i Pakistan, 86% af muslimerne i Jordan, og 51% af muslimerne i Nigeria at enhver som vælger at frafalde og forlade den islamiske tro, skal stenes til døde. Meget ens ser statistikkerne ud for muslimer, der mener at man skal stenes til døde, hvis man begår ægteskabsbrud, kritiser profeten Muhammad eller Islam, og at man skal have skåret sine hænder af for at stjæle.
Alt det førnævnte er en essentiel del af den islamiske straffelov, også henvist til som “Sharialoven”. Endvidere mener 84% af muslimerne i det sydlige Asien, 77% af muslimerne i sydøst Asien, 74% af muslimerne i Mellemøsten og 64% af muslimerne i sub-Sahara Afrika, at Sharia skal være landets officielle lov. Mindre drastiske, men stadige betydelige procentdele findes også blandt muslimske samfund i den vestlige verden.

LÆS OGSÅ:  DEBAT | Psykolog: Muslimsk radikalisering af børn skader ligeså meget som pædofili

Således mener største delen af muslimer også at enhver form for angreb mod Israel, herunder selvmords bomber i busser og restauranter, kan retfærdiggøres. Der vil helt sikkert være en stor enighed om at intet her, lyder særlig “moderat”, men hvis man rejser disse ubelejlig sandheder i Vesten, er man sikker på at blive kaldt en islamfob eller “racist”. Det er ikke islamfobisk at konkludere, at islam i sin nuværende form, er domineret af dårlige idéer og dårlige overbevisninger.

Det vender mig tilbage til artiklens rod – “hvor er de moderate muslimer?”. Det overnævnte hænger godt sammen med, at mange millioner muslimer ikke tager afstand fra terrorangreb – nemlig at islam er begrebet af dårlige idéer og overbevisninger. Ifølge en undersøgelse fra ICM Research mente 1/4 af de britiske muslimer at 7/7 angrebene i London kunne retfærdiggøres, mens en anden 1/4 mente at det “kom an på omstændighederne”. En anden undersøgelse fra Pew Research Center viste herudover også at 61% af muslimerne i Nigeria, 38% af muslimerne i Pakistan, 73% af muslimerne i Pælæstina, 56% af muslimerne i Jordan sympatiserede med Osama bin Laden. Selvom ikke alle muslimske lande blev undersøgt, tegner sig dog et meget tydeligt mønster.

HVAD FORSTÅR VI VED “MODERAT?“

Ordet “moderat” som vi forstår det, gør sig ikke gældende. Hvis ordet “moderat” betyder at man tolererer ytringsfriheden, den frie presse, religionsfrihed, ligestilling mellem kønnene og fri seksualitet, ja så er “moderate” muslimer en distinkt minoritet. Selvfølgelig eksisterer de, millioner af dem, men blandt troende muslimer, repræsenterer de langt fra hovedparten.

LÆS OGSÅ:  Muslim ville skære hovedet af Dronning Margrethe og brænde Rasmus Paludan

KONKLUSION

Vi må altså konkludere at de vestlige værdier og de islamiske værdier som bliver praktiseret i Afrika, Mellemøsten, Asien og nu også i store dele af Europa ikke er kompatibel med hinanden. Selvom de mange politikere herhjemme, men så sandelig også i resten af Europa, benægter dette, ændrer det ikke realiteten. Den eneste løsning vil være at Islam reformerede sig selv, ligesom kristendommen og jødedommen har gjort, dog ser det i dagens verdensbillede ikke ud til, at vi får sådan en udvikling.

Er du enig? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder.