Debat: Veteraner – en kamp i civil – Hvem tager hånd om de udsendte?

Arkivbillede.

Af Folketingskandidat for Dansk Folkeparti Lars Vestergaard

Oberst Lars Møller har i sin tilværelse som pensionist skrevet en bog ’Veteraner – en kamp i civil’. Og han er ikke uden grund forurettet. Det er et råb om hjælp på andres vegne.

Soldaterne, og specielt de ca. 20 % der får varige mén, bliver placeret i et behandlingssystem på veterancentre, som bliver drevet af forsvaret, kommunerne og psykiatrien i regionerne.

Og selvom der findes et behandlingsapparat og mulighed for at søge arbejdsskadeerstatning, har de svært ved at bevise, at de har været i livsfare. Det er ikke umiddelbart synligt. En minerydder kan jo ikke bevise, at han har været i livsfare gennem længere tid.

Hvis du har en Stat, der ikke vil kæmpe for dig? Vil du så kæmpe for den danske Stat?

Det er usselt, som den danske stat behandler de soldater, som er sendt i krig for Danmark. Unge mænd som tror på sagen – og er parat til at kæmpe for den!

Regeringen besluttede at sende soldater til de fjerneste egne af verden og de mest fremmedartede kulturer for at beskytte andre mennesker end den danske befolkning. Hensigten var måske ædel og global nok, men når de udsendte soldater så vender hjem – så er der ingen hjælp.

Ifølge Veterancenteret har 1.145 ud af de 31.570 veteraner, der har været udsendt fået en PTSD-diagnose hos en psykiater. Dertil kommer andre psykiske lidelser og forliste ægteskaber.

Veteranalliancen har kendskab til omkring 100 skovveteraner. Tallet dækker både veteraner, der har bosat sig i skove, og veteraner der bor i deres bil på rastepladser eller på anden måde er hjemløse.

Er det værdigt?  Hvornår vil nogen tage kampen op for disse veteraner?

Vi skal have bredt funderede hjemvendelsesplaner for alle soldater, en massiv indsat ved hjemkomst – både for den enkelte soldat, deres familier og netværk. Det skylder vi dem. Det er ressourcestærke mennesker, vi sender ud, som aldrig før været i kontakt med behandlingssystemet. Vi skal sikre, at de får den rette opmærksomhed, så de føler sig værdsatte – og kan finde deres nye civile rolle i det danske samfund.

Disse selvopofrende mennesker skal hurtigst muligt med den rette indsats tilbage på sporet.

Oberst Lars Møllers bog ”Veteraner –  en kamp i civil” udkom  5. september 2018.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb