Den hidtil ufortalte historie om Danmarks mest ikoniske reklametegner Ib Antoni

Han var manden, der med et skarpt sind og en spids blyant var med til at sætte Danmark på verdenskortet, men alligevel er det de færreste, der kender ham. Nu fortælles historien om ”Danmarks Hoftegner” Ib Antoni i bogen MANDEN DER TEGNEDE DANMARK. Bogen udkommer den 15. oktober.

Vi kender hans plakater med farvestrålende Tivoli-lamper, den ikoniske klovn Charlie Rivel og den marcherende livgarde med sin gigantiske bjørneskindshue, der huser en lille fuglerede på toppen. Alligevel er der ikke mange, der kender til manden bag de velkendte streger, selvom han tegnede for både danske virksomheder som Carlsberg og Tuborg og udenlandske virksomheder som Life Magazine, Shell og Unicef. Hans værker var fast inventar, når Udenrigsministeriet, Turistrådet og Landbrugets Afsætningsråd arrangerede fremstød for danske varer, dansk kultur og dansk eventyrlighed i udlandet, og han blev ofte hyret i forbindelse med royale events.

Nu fortælles historien om en af verdens mest eftertragtede reklametegnere, der i løbet af sit korte og intense liv bl.a. tegnede for et af New Yorks største reklamebureauer på Madison Avenue som en af de såkaldte Mad Men og blev verdensberømt, fordi hans plakater var – og stadig er – med til at skabe den danske fædrelandsfortælling om det lille eventyrland med læskende øl, kvalitetsost og ikoniske møbler, der åbnede op for masseturismen, og som stadig tiltrækker besøgende fra hele verden.

LÆS OGSÅ:  SOBIBÒR af Lotte og Søren Hammer

Gennem forfatter og journalist Sara Alforts omfattende detektivjagt optrevles den ualmindeligt produktive kunstners liv, der fører fra barndomsbyen Esbjerg til hans møder med prinser, prinsesser, konger og dronninger fra hele verden. Jagten fører til den svenske prins Bertil Bernadotte, schlagerdronningen Gitte Hænning, den danske ambassadør i Washington og datteren af Antonis verdensberømte ven, entertaineren Victor Borge – for blot at nævne nogle få:

“Det er simpelthen så vildt at tænke på, at historien om Ib Antoni var gået i glemmebogen. Dels, fordi han levede et helt utroligt liv, men også fordi han reelt var en af Danmarks største og internationalt anerkendt plakatkunstnere”, fortæller Sara Alfort, der har været vidt omkring i sin research om ”Danmarks Hoftegner”.

MANDEN DER TEGNEDE DANMARK er historien om den purunge knægt fra Esbjerg, der med få greb tegnede budskaber i et tidløst og moderne design, som fortsat inspirerer reklamefolk verden over.

MANDEN DER TEGNEDE DANMARK udkommer den 15. oktober på forlaget Turbine og kan købes hos boghandlere landet over.