Der er så meget Trump ikke forstår

Hvad mon USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, tænker om danskerne, når hun hver morgen læser sammendrag fra danske aviser?

Vi har altid stået last og brast med USA”, bedyrer danske politikerne og medierne. Den officielle fortælling er, at Danmark er utrolig stabil og loyal allieret, som leverer varen og følger USA i tykt og tyndt.

Men virkeligheden er, at Danmark lige siden 1960’erne har ført en kynisk, usolidarisk politik vendt mod det USA, som er ultimativ garant for dansk sikkerhed.

Under Den Kolde Krig har Danmark ført en ussel tilpasningspolitik over for Sovjetunionen og DDR, og en usolidarisk fodnotepolitik over for NATO.

Danskerne demonstrerede mod USA’s ”forbrydelser” i Vietnam, Ronald Reagan var en skydegal cowboy, George W. Bush var dum og reaktionær, og i dag angribes Donald Trump for at være en afskyelig racist og bølle.

I det danske forsvarsministerium, som officielt ”står last og brast med USA”, arbejdes der på fuldt tryk for at finde ud af, hvordan Danmark kan fuppe USA og slippe for at levere det lovede NATO-bidrag på 2 pct. af BNP. En særlig arbejdsgruppe har fået til opgave at undersøge, hvilke udgifter man fra staten kan flytte over i forsvarsbudgettet uden at det reelt styrker forsvarskapaciteten.

Blandt de partier, der har indgået forsvarsforliget, er der en udpræget modvilje mod at nå op på 2 pct. af BNP. Politikerne vil hellere bruge penge på velfærd, for der er flere stemmer i velfærd end i forsvaret. Sikkerhedspolitisk vil danske politikere helst fortsætte med at køre på fribillet.

Læserbreve, indlæg og artikler i danske medier leverer en god anskuelsesundervisning i dansk antiamerikanisme og snylter-mentalitet.

Trump opfører sig som en bølle. Hvorfor skal vi øge vores militærudgifter for at gøre USA til en endnu større bølle? Lad os bruge pengene til uddannelse, hospitaler, flere læger og meget mere”, skriver en Ole Mortensen i et læserbrev i Berlingske. Han er prototypen på den velfærdsbedøvede gennemsnitsdansker, som mener, at Danmarks sikkerhed er noget, der skal komme fra USA gratis.

I dagbladet Børsen skriver avisens politiske redaktør, Morten Crone, som burde være en anelse kløgtigere end hr. Ole Mortensen, at de 1,5 mia. kr., som det er lykkedes forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sammen med forligspartierne at skaffe ekstra til Forsvaret, var ”en politisk nødvendighed, hvis Danmark skulle vriste sig fri fra rollen som offer for USA’s præsident, Donald Trumps, voksenmobning. Danmark er igennem måneder blevet skoset af USA for at levere for lidt til NATO og vil få verbale amerikanske tæv på NATO-mødet den 4. april”, hvis regeringen ikke betaler ved kasse 1.

Crones budskab til landets erhvervselite, der abonnerer på Børsen, er i sin essens, at det er træls med en amerikansk præsident, som ”skaber tumult med sine udfald” mod de snylter-lande, herunder Danmark, der svigter NATO ved at misligholde indgåede aftaler.

Og det er træls med en uvidende amerikansk præsident, der hidser sig op og mobber danskerne, fordi han ikke er klar over, at i Danmark er en aftale ikke en aftale.

Ja, der er så meget, Donald Trump og Carla Sands ikke forstår….

André Rossmann