Derfor er Østeuropa mere konservativ end Vesten

Angst i forbindelse med den nationale identitet er særlig stærk i de østeuropæiske lande, der har levet under sovjetisk overherredømme. Polakkerne og ungarerne er stolte af deres lande og glade for medlemskabet i EU. Men de har dårlige erfaringer med overnationale unioner i stil med Sovjetblokken, der dikterede, hvordan de skulle indrette deres samfund.

De tidligere østbloklande ønsker at være med i EU som et værn mod det aggressive Rusland, men de er samtidig skeptiske over for EU’s princip om fælles forvaltning og bryder sig ikke om at modtage diktater fra Bruxelles.

Mens østeuropæerne har en dyb mistro til alt kosmopolitisk og internationalistisk, og hæger om deres frihed, selvstændighed og suverænitet, har man i den vestlige verden opbygget en dyb mistro over for nationalisme. Og selv om der er forskel på kommunisme og vestlig liberalisme, taler begge ideologier om en universel orden uden respekt for nationalitet og folkelighed.

Den gamle venstrefløj i Østeuropa er derfor blevet til en højrefløj, mens den gamle højrefløj i Vesten er blevet til en kulturradikal venstrefløj. Læs denne artikel, som belyser den værdipolitiske konflikt mellem EU og de tidligere østbloklande.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)