De fleste danskere er udmærket klar over faren, der er forbundet ved nytårsaften og fyrværkeriet, som lyser himlen op kort efter klokken har slået 12 i nat. Men nogle nytårsaftener kan være farligere end andre.
Nytårsnat ser ifølge DMI ud til at blive blæsende. Det er vigtigt at være opmærksom på vejret og omgivelserne, når du fyrer fyrværkeri af.
Når 2017 bliver til 2018, ser det ud til, at håret kommer til at blafre. Ifølge DMI vil et lavtryk nord for Danmark føre til, at vinden blæser kraftigt op. Det er vigtigt at være opmærksom på vejrforholdene og omgivelserne, når du fyrer fyrværkeri af.
– Man bør passe ekstra godt på, hvis der er blæst i området, og man vil fyre nytårskrudt af. I forhold til bygninger og brændbart materiale og bevoksning skal man fordoble sikkerhedsafstanden i forhold til de normale krav, siger teamleder i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose.
Fyrværkeri må ikke anvendes nærmere end 100 meter fra et letantændeligt tag – fx stråtag. Det samme afstandskrav gælder i forhold til halmstakke, brændebunker og anden opbevaring af brændbart materiale samt nåletræsbevoksning, lyngheder og andre typer af brændbar bevoksning.
– Men er der meget vind, som det ser ud til, der kan komme nytårsaften og –nat, så bør man fordoble afstanden til det brændbare materiale til 200 meter, uddyber teamlederen.
Ved affyring af raketter er kravet til afstanden til letantændeligt tag, brændbart materiale og bevoksning 200 meter. Det vil sige, at man bør flytte raketten yderligere 200 meter væk fra et stråtag i vindretningen, når det blæser. At man skal flytte raketter længere væk i vindretningen skyldes, at raketter flyver mod vindretningen.
Fyrværkeri må i øvrigt ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.
Man bør desuden være opmærksom på, at kommuner lokalt kan forbyde brug af fyrværkeri i et område eller fastsætte særlige afstandskrav. Det kan eksempelvis være på grund af virksomheder med en særlig risiko.
Derfor er det en god idé at tjekke kommunens hjemmeside i forbindelse med affyring af fyrværkeri.
Husk de fem fyrværkeriråd
Fyrværkeri er et højrisikoprodukt. Rigtig mange skader skyldes adfærd. Husk derfor altid de fem fyrværkeriråd, når du fyrer nytårskrudt af eller kigger på fyrværkeriet nytårsnat.
1. Brug altid beskyttelsesbriller. Også selvom du ”kun” er tilskuer
2. Brug kun godkendt, CE-mærket fyrværkeri – aldrig ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri.
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet.
5. Gå aldrig tilbage til en fuser.