Derfor skal du ikke klippe hækken inden Sankt Hans

Så snart det bliver forår, begynder mange danske haveejere at finde hækkesaksen frem. De nye skud på hækken skal klippes af, så hækken igen står snorlige i løbet af sommeren og helst inden sankthansaften, skal der skæres dybt i hækken. Men dét er en misforståelse, der skader mere, end den gavner.

”I foråret begynder planten at vokse. Det vil sige, at den investerer en hel masse kræfter i at lave nye skud af grene og blade, samt ikke mindst blomster og frugter, som både fugle og insekter har stor gavn af. Men hvis man skærer det af i løbet af sommeren, så fjerner man i virkeligheden alt det, som der er blevet investeret,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Et gemmested for fuglereder

Udover skadevirkningerne for planten, har det også konsekvenser for biodiversiteten og dyrelivet at beskære busk eller hæk tæt om sommeren.

”En busk eller hæk er et attraktivt sted for fuglereder, fordi bladene er så tætte, at fjender ikke opdager den. Men bliver hækken beskåret, kan reden pludselig stå til åbent skue, og så risikerer man at sætte en flok fugleunger i fare,” siger Michael Carlsen.

LÆS OGSÅ:  Weekenden blev årets travleste krydstogtdage

Lad afskårne grene blive i haven

Hvis du vælger at beskære hække, træer eller buske efter sommeren, så brug det afskårne materiale til kvasbunker, der kan fungere som hule for pindsvinet og være levested for insekter og smådyr – og som dermed også bliver spisekammer for havens fugle om vinteren.

”Pindsvin går i vinterhi i oktober-december. De bruger blandt andet nedfaldne blade til at bygge deres reder med, og de foretrækker at bygge rederne under dække. Derfor skal man ikke smide hverken de afskårne grene eller de nedfaldne blade ud, men derimod finde et sted at lægge det i haven,” siger Michael Carlsen.

[FAKTA: Fire grunde til at klippe hækken om efteråret]

1. Du styrker biodiversiteten, da insekter lever af de skud, der opstår hen over foråret og sommeren.

2. Du forstyrrer ikke fuglene, som bygger reder i buske og hække om foråret og sommeren, og derfor kan være truede af hækkesaksens hærgen.

3. Du hjælper pindsvinet, der kan gå i vinterhi under din kvasbunke fra efterårets aflagte grene.

4. Du kan bruge sommeren på at nyde haven og dens dyreliv i stedet for at klippe hæk.

[FAKTA: Vores Natur]

2020 er naturens år i Danmark. Som en del af ’Vores Natur’ er organisationerne Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, KFUM Spejderne og Landsforeningen Praktisk Økologi gået sammen om at skabe ’Vild Natur Hvor Du Bor’.

LÆS OGSÅ:  Stranden er ikke en skraldespand

I ”Vild Natur Hvor Du Bor” gør vi altankassen vild, vi gør haven vild, vi gør gårdmiljøet vildt og parken vild. Kort sagt: Vi gør Danmark vild igen og inviterer de vilde dyr og planter ind i vores haver og bynatur.

Læs mere om projektet på www.dyrenesbeskyttelse.dk/goer-noget-vildt

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)