Mens WHO gentager, at test bør være et nøgleelement i kampen mod corona, holder Sundhedsstyrelsen fast i kun at teste alvorligt syge og sundhedspersonale med symptomer. Det skriver Berlinske.
Mens danske eksperter bakker op om Sundhedsstyrelsen, er flere anerkendte internationale eksperter helt på linje med WHO. Flere eksperter fremhæver den ”sydkoreanske model”, som flere byer og regioner verden over har haft en overraskende succes med at bruge i kampen mod coronavirussen.
Over 316.000 test er nu foretaget i Sydkorea, hvilket svarer til 6.148 test pr. én million indbyggere, og der testes fortsat mellem 10.000 og 20.000 personer om dagen. Som resultat er landets kurve over antal smittede og døde faldet betydeligt.
Til sammenligning er der p.t. testet 10.730 danskere, svarende til 1.850 test pr. én million indbyggere. Forholdsmæssigt væsentligt færre end i lande som Tyskland, Australien og Canada. Antallet af daglige danske test er nu omkring 1.200.
”Testkapaciteten er begrænset”, siger overlæge Bolette Søgaard, Sundhedsstyrelsen. Antallet af testede danskere er begyndt falde, hvilket er udtryk for, at der er mangel på test.
Region Midtjylland har oplyst, at på grund af ”mangel på testvæsker for covid-19 har Region Midtjylland fra fredag 20. marts kl. 17 indført et midlertidigt stop for at teste personale for sygdommen”. Region Syddanmark og Region Hovedstaden kommer med samme melding.
Mangel på reagenser til test, testudstyr, ressourcer og kapacitet over hele landet får flere regioner til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale. Det skyldes midlertidige forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.