Desperate danskere tigger om gratis mad

Det er med slet skjult skadefryd, at danske medier (senest TV2 News) rapporterer om krisen i Storbritannien, herunder de mange englændere, der henvender sig til det offentlige samt velgørende organisationer om gratis mad. Det fædrelandsbegejstrede budskab er hver gang, at det er der ikke behov for i Danmark, da ”vores økonomi er bundsolid” og ”danskerne er velpolstrede”.

Men ifølge Kristeligt Dagblad er virkeligheden den, at de stigende priser får stadigt flere til at opsøge kirker, der deler gratis mad ud eller laver gratis måltider.

Den store efterspørgsel efter gratis mad gør det svært for kirkerne at følge med. Siden årsskiftet er efterspørgslen efter kurve med dagligvarer steget så meget, at der nu er flere måneders ventetid på at få en kurv.

Det stigende behov er voldsomt at se. ”I starten var det tænkt som et projekt, der skulle give forældrene mulighed for at give børnene nærende madpakker med i skole, men nu handler det om overlevelse og helt basale behov for familien. Jeg har læst rigtig mange ansøgninger gennem årene, og jeg oplever nu, at desperationen er blevet større. Vi er ikke vant til, at folk skriver, at de har 60 kroner at leve for resten af måneden. Det er barsk”, siger diakonimedarbejder Sofie Troelsgaard.

I Sct. Peders Kirke i Randers oplever man, at det er svært at skaffe mad nok til alle. Efterspørgslen i kirkens foodbank er steget med 50 procent siden årsskiftet. ”Blandt dem, der har brug for mad, er en ny gruppe, som tidligere lige akkurat har kunnet få det til at hænge sammen, men nu kan de ikke mere, og flere fortæller, at de aldrig troede, det skulle overgå dem at få den slags hjælp. Stigningen på basisvarer svarer til, at de skal betale 400-500 kroner mere for de samme varer. Det er penge, de ikke har”, siger fortæller kirke- og kulturmedarbejder Irene Abildgaard.