Det betaler sig at forebygge indbrud – også i efterårsferien

Efterårsferien venter lige rundt om hjørnet, og hvis du fx skal besøge moster Oda et par dage, så er det en god ide at sikre dig mod indbrud, mens du er væk. Læs her om gode råd mod indbrud, og hvilken hjælp du kan få fra politiet – både før og efter et evt. indbrud.

Corona-tiden har med al tydelig bekræftet, at det gør det langt vanskeligere at begå indbrud, når folk er mere hjemme i deres boliger, og kan holde øje med lokalområdet. Der har hen over foråret fx været flere dage, hvor der ikke har været en eneste anmeldelse om indbrud her i politikredsen, og første del af året har da også vist et pænt fald i antal indbrud i privat beboelse.

Se på din bolig som en tyv

Det mest effektive værn mod indbrud er uden tvivl nabohjælp og mødet med andre mennesker. Men derudover kan man selv gøre flere ting for at sikre sig bedre mod indbrud – fx kan man styrke sin skalsikring. Det vil sige husets ydre. Det er en god ide at gennemgå sine vinduer og døre, og se på dem ”med tyvens øjne”: Er der steder, det vil være oplagt at komme ind? Er der kroge ved huset, hvor man kan stå ugenert og arbejde i mørket med en gammel lås? Står skuret ulåst, så tyven ikke behøver medbringe eget værktøj og stiger?

LÆS OGSÅ:  Efterlysning: Indbrud i Sejs-Svejbæk ved Silkeborg

 

Bestil en betjent

 

Lokalpolitiet er særligt uddannet til at vejlede i indbrudssikring, og man kan faktisk bestille den lokale kontaktbetjent til at komme ud i grundejerforeningen eller lokalrådet og holde et oplæg om indbrud og forebyggelse.

 

Hvad hvis uheldet er ude?

Lokalpolitiet har desuden en daglig praksis, som går ud på at tage direkte kontakt til borgere, der har været udsat for hændelser af den ene eller anden art, som måtte have gjort dem utrygge.

– Da indbrud næsten altid vil opleves voldsomt krænkende og utryghedsskabende, kontakter vi derfor altid alle indbrudsofre. Vi tilbyder dem en konkret sikringsvejledning, og så spørger vi ind til den utryghed, der gerne følger med et indbrud. Der kan også samles op i forhold til sagsbehandlingen – er der noget, som blev overset ved anmeldelsen? Og ikke mindst, hvad kommer der til at ske i sagen fremover? Vi kan også bede om, at Offerrådgivningen ringer op til borgeren, hvis der er behov for yderligere personlig støtte, fortæller Charlotte Bergen Skov, der er leder i lokalpolitiet i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Lokalpolitiet bruger oplysninger fra de enkelte indbrud til at blive klogere på mønstre og særligt udsatte områder og tidspunkter. Indbrudsforsøg har også en stor betydning, når politiet laver indbrudsanalyser. Giv derfor altid besked til politiet om indbrud – også hvis der ”kun” er tale om et forsøg. Det hjælper politiet til at få et overblik over, hvor og hvordan de begås.

LÆS OGSÅ:  Kvik dreng gav supersignalement – indbrudstyv anholdt

Du kan få flere god råd om forebyggelse af indbrud på www.dkr.dk .

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)