Det danske velfærdssystem er pilråddent

Danmark hyldes verden over for sin velfærd, men har man én gang stiftet bekendtskab med systemet indefra, vil man vide, hvor uhyggeligt det er, skriver Geeti Amiri Kjær, der er underviser og forfatter, i Berlingske.

”Manglende opsyn. Alt for hyppig udskiftning af personale. Uberettigede magtanvendelser. Beboere, som kommer slemt til skade, eller sågar mister livet pga. grov forsømmelse. Høje lønninger til inkompetente ledelser. Manglende systematisk tilsyn og konsekvenser for bosteder, der svigter samfundets allermest sårbare borgere. Ufaglært og forrået personale, som har glemt alt om moral og etik.

Vi er elendige til at passe på vores sårbare. Kollektivt bør vi skamme os over, at vi har institutioner, hvor omsorgsopgaven er blevet til kynisk opgave, der handler om kroner og øre i stedet for værdier som medmenneskelighed, næstekærlighed og en oprigtig frygt for at behandle andre mennesker dårligt. Tænk bare på de mange sager om bosteder, hvad enten det drejer sig om plejehjem, bosteder for omsorgssvigtede anbragte børn og unge eller udviklingshæmmede beboere.

Vi bør erkende, at et af velfærdssamfundets søjler bygger på en falsk præmis – løgnen om, at vi kan udlicitere en opgave om værdig behandling til fremmede, hvis sjæl ikke martres af moralske eller åndelige kvaler, fordi der ikke er nogen relation eller forpligtelse udover den, et arbejde skaber”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)