En gennemgang af priserne på en række varer, som Nordea har lavet for Børsen, viser, at en række basale varer, som alle skal bruge, er blevet ekstremt meget dyrere under inflationskrisen de seneste to år.
”Det er især fødevarer, der er stukket af fra danskernes lønninger, typisk med prisstigninger på langt over 20 pct. I det hele taget er det de basale varer, som alle skal bruge, der er steget mest i pris.
Priserne på æg er steget hele 40 pct. på to år, skarpt efterfulgt af smør, der er blevet 38 pct. dyrere. Priserne på kaffe, brød, mælk, grøntsager og kød er steget med henholdsvis 31, 25, 24, 22 og 22 pct.
Det rammer de danskere, der har de laveste indkomster, hårdest. Mange har kunnet minimere deres forbrug og madspild og køber mere discount. Men uanset hvad, skal alle jo bruge nogle penge nede i supermarkedet for at få mad på bordet. Og her bliver man bare hårdere ramt, hvis man ikke har så stor en økonomi”.