Det er ikke sjovt at være dansk boligejer

Det er ikke opløftende at være dansk boligejer i øjeblikket. Prisen på mursten falder, og friværdierne bliver mindre måned for måned. Siden sommeren 2022 har der været uafbrudte prisfald måned for måned på det danske boligmarked.

I februar 2023 faldt huspriserne med 0,8 pct. på landsplan, hvis man korrigerer for sæsonudsving. Også lejlighederne falder i pris og er blevet 1,0 pct. mindre værd. Hvis de markante prisfald fortsætter måned for måned, vil det betyde prisfald på 10 pct. over et år. Har man købt for et år siden, er man økonomisk under vand.

Mange danske boligejere er bekymrede, når de ser ind i de seneste ugers rentestigninger. I øjeblikket er det 5-procentslånet, der er toneangivende på boligmarkedet, mens 6-procentslån ligger på vippen til at overtage.

Værst står det til med førstegangskøberne, der skal give mange penge for en bolig, og som samtidigt slås med høje renter på realkreditlånet og stigende priser på bl.a. fødevarer og transport.

Det er således ikke sjovt at være dansk boligejer. Til gengæld er det sjovt at være boligejer på det spanske Costa del Sol.

Boligpriserne på Costa del Sol steg markant sidste år – særligt i Marbella. De nyeste tal fra både Spansk Statistik (INE) og landets største boligportal, idealista.es. bekræfter gigantiske prisstigninger i flere byer langs Costa del Sol. Det gælder specielt i Marbella kommune, hvor boligpriserne i gennemsnit steg med 19,9 pct. i 2022.

Boligpriserne på Costa del Sol stiger markant og konstant. Sådan har det været de seneste ti år – siden finanskrisens afslutning. Det har medført, at Málaga-provinsen nu har landets højeste boligpriser – kun overgået af Madrid.

Den spanske boligportal forventer, at priserne fortsat vil stige i 2023 omend i et mere moderat tempo.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)