Det er kun muligt i en bananrepublik

Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, forlader sin stilling til fordel for en ambassadørpost i Berlin, skriver Berlingske. Dermed skal Ahrenkiel bestride en af de absolut mest profilerede stillinger i den danske udenrigstjeneste. Ikke just en degradering fra den ellers magtfulde stilling som departementschef i Forsvarsministeriet.

24NYT: Efter at have vendt det blinde øje til svindel, magtmisbrug og nepotisme i Forsvarsministeriet slipper Ahrenkiel for konsekvenser og bliver belønnet med et prestigejob i Berlin. Mon der er nogen, det kommer bag på?

Vi har i de senere år oplevet mange offentlige skandalesager, som burde have fået personalemæssige og/eller strafferetlige konsekvenser, men som er endt med en løftet pegefinger. Politikerne tør ikke rydde op, og embedsmænd stilles sjældent til ansvar, men får lov til at beholde deres jobs eller flyttes til anden beskæftigelse i samme lønklasse. Man er blevet ekstrem sammenspist og afhængig af hinandens støtte i de øvre beslutningslag.

I daglig tale betyder ”bananrepublik” en stat, hvor der ikke er retssikkerhed, hvor snævre interessegrupper skalter og valter med statsmagten for egen vindings skyld og hvor korruption i form af vennetjenester, nepotisme, kammerateri, korridoraftaler og misbrug af offentlige midler er udbredt.

Danmark har efterhånden udviklet sig til et land, hvor embedsmænd og politikere kan slippe fra fejl, svigt og undladelser og fortsætte i deres betroede hverv, uden at det får nogen konsekvenser. Hver gang vi oplever en offentlig skandale, går de store fisk som Ahrenkiel fri. Det kan kun lade sig gøre i en bananrepublik.