Det gode ældreliv skaber vi selv

Det kræver en personlig indsats at få et godt liv i sin tredje alder. Opskriften er fællesskab, et godt helbred, børnebørn og et drys motion, fortæller to søskende, der bor i seniorboliger på Diakonissestiftelsen.

”Man kan gøre mange ting selv for at få et godt ældreliv!” Ordene kommer fra lillesøster Jytte Saxtorph Haagaard og storesøster Lis Ganzhorn, der sidder i ’baghaven’, som seniorerne kalder den skyggefulde plet op ad Diakonissestiftelsens gamle mure.

Her har Lis Ganzhorn boet i to et halvt år og Jytte Saxtorph Haagaard i to. De bor knap 50 m fra hinanden og nyder deres otium i seniorboligerne.

”Vores mor boede på Søster Sophies Minde,” fortæller Lis Ganzhorn og peger på plejehjemmet på Sdr. Fasanvej. ”… og Lis er født på Diakonissestiftelsen,” supplerer Jytte Saxtorph Haagaard. ”Så ringen er sluttet nu, hvor vi begge bor her,” konstaterer hun.

Inden søstrene flyttede til fællesskabet, boede de en årrække på Frederiksberg. De øjnede hurtigt muligheden for igen at bo tæt på hinanden, da Lis Ganzhorn hørte, at Diakonissestiftelsens ville opføre 47 nye seniorboliger. Her var var hun allerede en del af det frivillige liv på Diakonissestiftelsen og sad som formand for beboer- og pårørenderådet på Søster Sophies Minde.

”Så skrev jeg mig på ventelisten og ringede til Jytte, som sagde ’Det vil jeg også!’”

De fik begge bolig og har siden 2018 boet side om side med andre seniorer, der søger fællesskabet i hjertet af Frederiksberg.

LÆS OGSÅ:  23-årig tilstår omfattende svindel mod ældre

Ældrelivets mange facetter

Søstrene er sat i stævne i formiddagsolen for at tale om, hvad der giver et godt ældreliv:

“Det gælder om at være social, udadvendt og aktiv,” begynder Lis Ganzhorn og fortsætter: Det betyder meget for helbredet, altså hvordan du har det heroppe,” siger hun og peger med fingeren mod tindingen og understreger, at det selvfølgelige ikke er selvforskyldt, hvis man bliver syg, men det betyder meget, hvilken indstilling man har.

”Ja, det gode liv kommer ikke bare af sig selv. Det er os beboere, der er med til at skabe det. Det er kræfter indefra, der skaber fællesskabet. I seniorboligerne har vi beboere, der er friske og siger: Kom, lad os gøre noget!” pointerer Jytte Saxtorph Haagaard. ”Vi er selv med til at skabe det ældreliv, vi gerne vil leve,” supplerer Lis Ganzhorn.

Diakonissestiftelsen har siden opførelsen af seniorboligerne lagt stor vægt på, at beboerne, der flytter ind, skal have lysten til at indgå i det fællesskab, der er på Diakonissestiftelsen. Derfor har seniorerne selv taget initiativ til forskellige fællesaktiviter, der b.la. byder på: bridge, grillaftenener, foredrag og gåture. Og de enkelte beboeres interesseområder og faglighed kan også komme de andre til gode:

”F.eks. har vi en tidligere stadsarkitekt boende i fællesskabet. Han ved en masse om Frederiksbergs bygninger og historie. Han har taget os med på ture i byen. Vi er kommet rigtigt godt i vej med det her,” siger Jytte Saxtorph Haagaard.

LÆS OGSÅ:  Rumænsk mand idømt fængsel for tyveri og databedrageri fra ældre mennesker

Udover motion står de enkelte seniorhuse også for fællesmiddage. Det kan godt være lidt af en opgave at lave mad til 61 mennesker:

”Jeg stod for at lave svinekæber! Pyha, det var lige til at få sved på panden af,” griner Lis Ganzhorn og falder ned i stolen og tørrer sig over panden.

Generationer mødes

De er begge enige i, at sociale relationer er medvirkende til det gode ældreliv. Her er det især børn og børnebørn, som er vigtige:

”Jeg besøgte for nyligt min datter og svigersøn og børnebørn. Vi sad i haven, hvor vi spiste aftensmad og så ud over søen. Der kom et øjeblik, hvor jeg tænkte: hvor er livet dejligt! Tænk, at vi kan have det så godt!” fortæller Lis Ganzhorn med et dybt suk.

”Ja, børnebørn er livets eliksir, de er helt vidunderlige,” siger Jytte Saxtorph Haagaard.

”Vi nyder også at se de unge mennesker på Diakonissestiftelsens uddannelsescenter og børnene fra børnehaverne, der kommer hånd i hånd – de er simpelthen så søde,” smiler Jytte Saxtorph Haagaard, der selv har børnebørn i både Danmark og Schweiz, før hun og søsteren går mod urtehaven.

Fakta:

  • Diakonissestiftelsen har opført 47 seniorboliger med indbygget fællesskab. De blev taget i brug den 1. februar 2018.

  • Lejerne skal være fyldt 55 år og må ikke have hjemmeboende børn. 
  • Der lægges ved udlejning vægt på lysten til at indgå i det fællesskab, der er på Diakonissestiftelsen.
LÆS OGSÅ:  FARVEL! Snød 67 ældre mennesker: Indvandrer skal to år i fængsel og udvises

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)