Det halter med danskernes købekraft

Lønstigningerne i andet kvartal af 2024 er de højeste siden 1987, men købekraften er ikke genskabt for alle, skriver Børsen.

”Privatansatte har ikke vundet den tabte købekraft tilbage. For offentligt ansatte går der også noget tid, inden lønstigningerne på det private arbejdsmarked er fuldt ud afspejlet i lønningerne. Og står man uden for arbejdsmarkedet og er på overførselsindkomst, har man desværre heller ikke genvundet den tabte købekraft.

Satserne for dagpenge, kontanthjælp osv. skal egentlig følge den gennemsnitlige lønstigningstakt, men måden, man regulerer satserne på, indebærer, at der kan gå op til to år, før de høje lønstigninger, vi ser nu, slår igennem på satserne.

Den gennemsnitlige realløn er nu 0,8 pct. højere end for tre år siden, men lønmodtagerne er stadig bagud på point. Normalt har lønmodtagerne en reallønsfremgang på lidt over 1 pct. om året. Altså ville reallønnen normalt være ca. 3 pct. højere i dag end for tre år siden. Derfor er lønmodtagerne gået glip af lidt over to års reallønsfremgang i gennemsnit”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)