Det offentlige styres af ledere uden viden og erfaring

Mange nye topledere i det offentlige besidder kun en diffus faglighed, hvor en stor grad af faglighed ellers tidligere var kendetegnende for topledelserne i den offentlige sektor, skriver prof. Peter Nedergaard i sin anmeldelse af bogen ”Ledelse på afveje” i Berlingske.

”Bogens forfattere har gennemgået karriereforløbet for 108 topchefer inden for staten. 60 ud af de 108 topchefer ikke tidligere har været beskæftiget i den institution, hvor de ansættes som chef. Og 30 af disse har ikke engang beskæftiget sig med det faglige område, der dækkes af den pågældende institution eller styrelse.

Holdningen bag disse udnævnelser af topchefer er tilsyneladende, at viden og erfaring ikke længere tæller særligt meget med, når man udnævnes til topchef i det offentlige. I stedet lægges der vægt på mere generelle færdigheder som evner for generel ledelse og eventuel politisk tæft.

Det er en holdning, som ikke mindst er rundet af en i hovedsagen angelsaksisk ledelsesfilosofisk tradition udviklet for de store, private virksomheder i for eksempel USA. Spørgsmålet er blot, om det er den rigtige ledelsesfilosofi i for eksempel danske offentlige styrelser”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)