DF’er chokeret over lægers ønske om permanente lukninger

Praktiserende lægers organisation (PLO) ønsker, at 14 ud af 21 lægevagter skal lukkes permanent i hele Region Syddanmark med en ny lægevagtplan. Den skal forhandles på plads på torsdag. Det kan betyde, at 6 ud af 8 lægevagter lukker på Fyn.

24NYT har talt med med Cheanne Nielsen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Fyns Storkreds om sagen.

Hvad synes du om, at 6 ud af 8 fynske lægevagter måske står til at skulle lukkes permanent med en ny aftale?

– Det er ærligt talt en dybt chokerende melding fra PLO. Den forklaring, de kommer med, lugter jo værre end hospitalssprit. Der er i forvejen rigeligt med historier om dårlig tilgængelighed i sundhedsvæsenet. Formanden for PLO Syd, Birgitte Ries Møller, beder om, at regionerne går “fordomsfrit” til forhandlingerne, der starter her lige om lidt. Der skal laves en helt ny vagtaftale, og ja, det er da fint nok at gøre omstændighederne tidssvarende, men det er som om, man har glemt, hvem det er allervigtigst for. Man taler om omkostninger, som om der slet ikke var menneskelige omkostninger, når man fjerner lægevagten fra dem, der kommer galt afsted eller bliver dårlige uden for åbningstiden.

Men kan man ikke bare køre til en lægevagt, der ligger længere væk?

– Næh, desværre ikke. Det er bestemt ikke alle, der har muligheden for det. Een af de allervigtigste patientgrupper i mine øjne er de ældre. Vi ved, at mange ældre kan få brug for en læge i alle døgnets timer. De kan have hjerteproblemer, svære medicinske bivirkninger og problemer med balancen. Hvordan skulle de have overskud til at komme afsted?

Er det ikke mere effektivt for læger, hvis de samler sig på færre lokationer og kan få behandlet flere?

– Jeg er ked af at træde nogle over tæerne, men jeg nægter virkelig at se på driften over mennesket. Når utrygheden er størst og det mentale overskud dermed er mindst, så er det bare ikke patienter og pårørende, der skal køre langt for at “sikre et mere effektivt system”.

Men der er jo også lægevagter, der har følt sig decideret utrygge på arbejdet, fordi de har været helt alene med patienterne. Er lægernes arbejdsmiljø ikke også vigtigt?

– Jo, selvfølgelig, men i Dansk Folkeparti holder vi fast i, at der skal være lægevagter i nærheden, uanset postnummer. Det er helt grundlæggende tryghed, det handler om for os. Hvis lægerne på vagten føler sig utilpasse med at være alene med patienter, så skal der findes en løsning. Det kunne være en indsats for at få mere personale ud på lægevagterne. Men at trække patienternes mobilitet med ind som en selvfølge, det dur bare ikke.

Hvad med dem, som godt kan bevæge sig længere væk for at få en hurtigere lægekonsultation?

– Det skal de da være velkomne til. Jeg tænker ikke på dem, der har muligheden, men på dem, som fysisk bare ikke kan. Og når de så er kommet ud af sengen, kan de måske se frem til flere driftsforstyrrelser i den offentlige transport eller dyr benzin, der bliver taget ud af pensionen, fordi turen til lægen bliver længere. Centralisering og specialisering skal man virkelig være varsom med. Patienter bør aldrig udsættes for mere skade end den, de møder op med.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)