Diktators onkel var kunde i Jyske Bank

Jyske Bank havde i 12 år Rifaat al Assad, der er onkel til Syriens diktator Bashar al Assad, som kunde i bankens afdeling i Gibraltar. Det skriver Børsen.

Rifaat al Assad blev i juni idømt fire års fængsel i Frankrig for blandt andet at have hvidvasket syriske statsmidler.

Jyske Bank brød torsdag sin sædvanlige praksis om ikke at kommentere på afsluttede kundeforhold. Det skete efter en artikel på websitet moneylaundering.com, der kritiserede banken for ikke at have reageret på en række “røde flag”, der indikerede, at Rifaat al Assads formue helt eller delvist stammede fra hvidvask.

Assad forblev kunde i banken til trods, for at de spanske myndigheder flagede hvidvaskmistanke mod ham.

Jyske Bank ønsker ikke at oplyse, hvor stort bankens forretningsomfang var med al Assad, hvornår den danske ledelse blev orienteret om kundeforholdet eller forholde sig til, om man kunne have handlet anderledes, mens den tidligere syriske general var kunde i banken.

Den britiske hvidvaskekspert Graham Barrow tøver ikke med at kaldet det opsigtsvækkende, at en person med øgenavnet “Slagteren fra Hama” kunne være kunde i Jyske Bank i så lang tid.

Men så igen. Gibraltar-afdelingen har været hjemsted for en del mistænkelig forretning”, skriver Graham Barrow.

Netop Gibraltar-afdelingen har tidligere været årsag til hvidvaskpåbud fra Finanstilsynet, lige som den også var en del af de tidligere afsløringer om, at Jyske Bank havde hjulpet kunder med at unddrage sig skat.