Flere undersøgelser af omkostningerne ved corona-nedlukningerne i 2020-22 viser, at den største omkostning har været den uddannelse, børn og unge mistede de to år. Nu er der kommet præcise tal for, hvor slemt det er. Ét land stikker dog ud i de internationale sammenligninger, nemlig Sverige, der i Danmark blev udskammet som pandemiens enfant terrible, fordi myndighederne ikke lukkede økonomien hårdt ned. Resultatet er, at der ikke har været substantielle tab af indlæring i Sverige, skriver Christian Bjørnskov på punditokraterne.dk.
”42 forskellige studier viser, at børn og unge mistede cirka 35 procent af et skoleår, eller omtrent ti uger i danske forhold, på grund af nedlukningerne. Det store problem er, at analysen ikke viser nogen indikation på, at effekterne forsvinder over de næste to år. Det betyder, at en stor del af de børn og unge, der gik gennem deres uddannelse under nedlukningerne, vil have et permanent tab af uddannelse og færdigheder resten af deres liv.
Uddannelseskvalitet stærkt forbundet med langsigtet økonomisk vækst. Det er derfor nærliggende at regne med, at verden som helhed (herunder Danmark – red. 24NYT) vil vokse langsommere de kommende år, når en dårligere uddannet generation kommer på arbejdsmarkedet. Og følger tabene de tab, vi ser i verden nu, kommer det til at gå værst ud over dem, der i forvejen kom fra de mindst velstillede familier”.