Tre mænd er i dag ved retten i Kolding dømt for bl.a. omfattende ulovlig import og handel med hundehvalpe. Dommen lød på 6 måneders ubetinget fængsel, 4 måneders betinget fængsel og en bøde på 100.000 kr. samt konfiskation af fortjenesten og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde.
Behandlingen af sagen startede ved retten i Kolding den 5. marts 2021 og har siden strakt sig over 9 retsdage. Afsættet er et anklageskrift med 24 tiltalepunkter, alle omhandlende strafbare handlinger relateret til ulovlig import og handel med hundehvalpe, og bevisførelsen har været omfattende.
De tre nu dømte mænd på 52, 56 og 59 år, der er fra henholdsvis Gram, Kolding og Nordborg, har under sagens efterforskning nægtet at udtale sig. Derfor har bl.a. rigtig mange købere været i retten for at forklare om deres handel, og der har også været dokumenteret oplysninger om, hvor mange tæver, der skal til for at kunne producere, det solgte antal hunde. Udskrifter af kommunikation mellem de dømte og polske hundeopdrættere er ligeledes blevet dokumenteret, ligesom udskifter fra MobilePay og beregninger over antallet af handlede hunde er blevet gennemgået. En række annoncer i Gul og Gratis og DBA har også indgået i bevisførelsen.
Også i retten har de nu domfældte nægtet sig skyldige, i alt fald delvist, idet de har bestridt omfanget af den kriminelle aktivitet – hvor mange hvalpe der rent faktisk er ulovligt importeret fra Polen og ulovligt videresolgt til danske købere. De har også nægtet at have handlet i forening og endeligt har de gjort gældende, at de ikke har haft et så stort udbytte, som tiltalen angiver.
Tiltalen
Sagen omhandler ulovlig import og handel med over 100 importerede hvalpe af racen fransk buldog og er efterforsket af Sydøstjyllands Politis Specialiserede Dyrevelfærdsenhed. Det første tiltalepunkt i sagen, der betragtes som organiseret kriminalitet, går tilbage til august 2018, og fremgangsmåden har været den samme i alle forhold.
Hvalpene er ifølge dommen blevet indført i Danmark fra Polen, uden at nogen af mændene har været registreret som importører hos Fødevarestyrelsen. Herefter er hvalpene fra mændenes respektive adresser blevet solgt til private borgere via annoncer på digitale annonceringssites, selvom mændene heller ikke havde tilladelse til erhvervsmæssig handel med dyr. Ved indførslen af hvalpene fra Polen har mændene heller ikke fulgt de gældende regler og krav. Det vil sige, at hvalpene ikke har været ID-mærkede med chip, ikke har været rabiesvaccineret og heller ikke er blevet undersøgt af en bemyndiget dyrlæge eller har været ledsaget af et sundhedscertifikat som påkrævet.
Dommen
Da sagen også efter bevisførelsen af anklagemyndigheden betragtes som alvorlig, var der påstand om, at de tre mænd skulle idømmes frihedsstraf, og at der hos dem i forening skulle konfiskeres et beløb, svarende til fortjenesten ved den kriminalitet, som de måtte blive dømt for at have begået.
Endelig var der påstand om, at de tre mænd skulle frakendes retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde.
Retten fulgte flere af påstandene. Den 52-årige mand blev idømt 6 måneders ubetinget fængsel, den 56-årige 4 måneders betinget fængsel med vilkår om at udføre samfundstjeneste i 100 timer, og den 59-årige fik en bøde på 100.000 kr. Den 52-årige og den 56-årige fik hver konfiskeret 333.000 kr., og de blev alle tre frakendt retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde i 5 år, fra dommen blev afsagt.
Den specialiserede dyrevelfærdsenhed i Sydøstjyllands Politi
I juli 2019 blev en ny dyrevelfærdsenhed oprettet i Sydøstjyllands Politi, som en ud af tre enheder på landsplan, der er specialiseret i at behandle sager, som omhandler dyrevelfærd.
Sydøstjyllands Politis dyrevelfærdsenhed dækker i de tre politikredse: Fyns Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi samt Sydøstjyllands Politi.