Mandag den 12. februar 2018 er det nøjagtigt 25 år siden Dronning Ingrid indviede Danmarks første hospice på Sankt Lukas Stiftelsen. På daværende tidspunkt havde Stiftelsens hospice været i gang et par måneder.
På 25. års dagen 12. februar i år får Sankt Lukas Hospice igen kongeligt besøg, når H. M. Dronning Margrethe kommer og markerer jubilæet. I forbindelse med Dronningens besøg på Sankt Lukas Hospice, vil Dronningen bl.a. møde indlagte patienter.
Da Stiftelsen åbnede Danmarks første hospice for 25 år siden, var der en del skepsis overfor dette nye initiativ. Kritikerne fremførte bl.a. at et hospice var “udansk”, og “at man ikke skulle have dødshospitaler i Danmark”. Det blev imidlertid starten på en udvikling, der har ført til, at der i dag er 19 hospicer i Danmark, hvor mere end 3.600 danskere hvert år får ophold i livets sidste fase.
Hospice kan noget andet end et hospital, fordi et hospice har fokus at sikre patienter og pårørende mest mulig livskvalitet, når helbredende behandling er udsigtsløs. Det handler om at leve livet, helt til man dør. Så på hospice er tilgangen, at der er masser at gøre, selvom behandlingssystemet har sagt; ”Nu er der ikke mere at gøre”. Hospice yder en specialistindsats i den lindrende behandling af smerter, kvalme, angst og uro mv., samtidig med at patient og pårørende kan være i hjemlige rammer. Det handler om at se mennesket bag diagnosen og prioritere, hvad der er vigtigt lige her og nu. Der skal være plads og rummelighed, så det er muligt at gøre nogle af de ting, man ville foretage sig, hvis man var derhjemme, og hvis man var rask.