Lysten til at stå i en traditionel fagforening styrtdykker. Det kan blive skæbnesvangert for den danske arbejdsmarkedsmodel, fordi modellens legitimitet forudsætter en høj organisationsgrad, skriver Børsen.
”Organisationsgraden er her faldet fra 58,7 pct. i 2013 til nu godt 52 pct. på det offentlige arbejdsmarked og under 50 pct. på det private arbejdsmarked. Trods politiske initiativer, som forsøger at vende udviklingen, er der ingen tegn på, at faldet stopper her.
Både formanden for FH, Morten Skov Christiansen, og 3F’s formand, Henning Overgaard, advarer om en udvikling, hvor organiseringsgraden kommer under 50 pct., idet det vil skabe tvivl om, hvorvidt fagbevægelsen er en repræsentativ og legitim forhandlingspart.
De såkaldte gule fagforbund vokser derimod kraftigt. De røde fagforbund blander arbejdstagerinteresser og politiske interesser. Det gør, at det føles som at melde sig ind i et politisk parti, hvis man melder sig ind i et forbund under FH. De gule forbunds styrke er, at de ikke forudsætter, at man abonnerer på en bestemt politisk holdning. De har derfor ikke brug for en hær af politiske lobbyister, hvorfor de også er billigere”.