Mens ekspert efter ekspert påpeger, at det danske sundhedsvæsen trænger til en gennemgribende effektivisering, har denne effektivisering åbenbart for længst fundet sted, i hvert fald hvis man skal dømme efter, hvad Christian Harsløf, direktør for sundhed og ældre i Kommunernes Landsforening (KL), siger til Berlingske.
KL har ifølge Harsløf i årevis efterspurgt en sundhedsreform, men uden resultat. Og en sundhedsreform er heller ikke på trapperne, sagde Mette Frederiksen i sin nytårstale. ”Efter snart to år med corona er vores sygehuse under pres. Og mange patienter venter på at få behandling. Når vi står midt i en svær pandemi, er tiden ikke til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsnet”, sagde hun.
KL og regionerne har derfor besluttet at vise handlekraft, tage sagen i egen hånd og i stedet gennemføre hvad Christian Harsløf kalder ”en markant effektivisering af sygehusvæsenet”.
Men – sagen er den, at den ”markante effektivisering”, som det offentlige sundhedsvæsen skal have gennemført, ikke betyder, at der i sundhedsvæsenet er indført en ny patientrettet forretningsmodel, nye organisatoriske rammer, nye arbejdsrutiner eller innovation.
Nej, ifølge Christian Harsløf betyder bemeldte effektivisering, at ”flere og flere sundhedsfaglige opgaver er blevet skubbet over til kommunerne”.
”Der bliver flere og flere ældre. Derfor afkortes sygehusforløb og flere ældre med behov for sundhedsfaglig støtte udskrives. Det er plejehjemmene ikke gearet op til. Og der har aldrig været lagt en plan for, hvordan det skulle ske”, forklarer Harsløf.
Og hvad sker der så i ældreplejen, der er blevet begavet med flere sundhedsfaglige opgaver?
”Problemet er, at opgaverne kommer til plejehjemmene hulter til bulter. Mange gange må kommunen gribe en opgave som konsekvens af en beslutning, der er truffet på hospitalerne. Kommunerne har ikke et klart billede af, hvilke opgaver der kommer, og der er heller ikke en diskussion af, hvilken faglighed de opgaver skal løses med, hvilke kompetencer det kræver, og hvad niveauet i kommunerne skal være”, siger Harsløf.
Sagt på jævnt dansk er sundhedsvæsenet blevet ”effektiviseret” ved, at man har sendt aben videre til de kommunale plejehjem. Facit er, at nu er det plejehjemmene, der er sat under pres.
Det bliver spændende at se, hvem aben bliver sendt videre til, når ældreplejen skal ”effektiviseres”.
André Rossmann