Efter mange års grov mishandling: Sydafrika stopper opdræt af vilde løver

Sydafrikas regering vil nu endeligt stoppe løveopdræt, der er blevet stærkt kritiseret af dyrebeskyttelsesorganisationer i årevis.


Den sydafrikanske miljøminister Barbara Creecy meddelte søndag, at det afrikanske land nu endelig vil forbyde opdræt af løver, der hidtil er blevet opfostret under helt uacceptable forhold på mere end 350 farme i Sydafrika. Hovedparten af de indespærrede rovdyr på stedet er løver, men nogle farme holder også leoparder og tigre.

Her er de vilde dyr i mange år blevet udnyttet på flere forskellige måder:

  • Som klappe- og kæledyr for turister, til iscenesatte blodsports- og trofæjagter, og som ingredienser i traditionel asiatisk medicin.

“Den sydafrikanske regerings beslutning er en vigtig sejr for Sydafrikas løver, der i alt for mange år er blevet behandlet fuldstændig respektløst som forbrugsvarer, i stedet for som vilde dyr,” siger Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark.

Sammen med NGO’en Blood Lions, har World Animal Protection i flere år kæmpet mod løveopdræt, og for at få  forbudt den kommercielle udnyttelse af de opdrættede løver.

Nu ser det ud til at kampen endelig er vundet.

Og den sydafrikanske minister nøjes ikke med et forbud mod de omstridte løvefarme.

Barbara Creecy, der er minister for skov, fiskeri og miljø, sagde søndag, at hun helt konkret vil forbyde salg af løvers kropsdele og knogler, stoppe interaktion mellem turister og løver, samt forbyde trofæ-jagt på løver opdrættet i fangenskab.

“Den livslange udnyttelse af vilde dyr, som vi ser på de her løvefarme, er helt uacceptabel, Selvom de er opdrættet i fangenskab, er deres instinkter intakte, og livet på en løvefarm kan aldrig opfylde deres naturlige behov. Det er et modigt skridt af den sydafrikanske minister, og et første skridt i retning af en bedre fremtid for vilde dyr mange steder i verden,” siger World Animal Protections danske direktør, Gitte Buchhave.

 

Fakta om løveopdræt i Sydafrika:

– Når løveungerne ikke får modermælk, er de mere modtagelige for sygdomme og risikerer at få infektioner i hjerne og rygmarv, lammelser i kroppen samt andre misdannelser.

– NGO’en Blood Lions anslår at der hidtil har været holdt mellem 8000-12.000 løver i fangenskab på over 350 farme.

– Cirka halvdelen af de iscenesatte trofæjagter i Sydafrika, er betalt af amerikanske turister. Den anden halvdel er primært fra Kina, Rusland og tidligere Sovjet-stater.
– Trofæjægerne bruger typisk kun løvernes hoved, som de får udstoppet.

– Resten af løvernes krop sælges til asiatiske lande, hvor deres kropsdele bruges i landenes traditionelle medicin.

 

Om World Animal Protection Danmark:

WAP er en selvstændig del af World Animal Protection International, der er en global dyrebeskyttelsesorganisation, med højeste rådgivningsstatus i FN og Europarådet.  World Animal Protection opererer i 50 lande, og har afdelinger i 14; herunder England, USA, Canada, Brasilien, Kina, Indien, Thailand, Australien og Holland